понеделник, 21 февруари 2011 г.
Еклерчета с млечен крем
продукти:
за тестото:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
50 г краве масло
щипка сол
щипка захар
4 яйца
за крема:
500 мл прясно мляко
3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
2 с.л. брашно
6 с.л. захар
ванилия
1 с.л. краве масло
захарни фигурки за украса
1. Сложете водата, маслото, захарта и солта в малка тенджера. Загрейте докато заври.
2. Махнете тенджерата от котлона. Прибавете цялото брашно и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица докато сместа стане гъста и гладка и започне да се отделя от съда. Върнете на котлона като продължавате да бъркате, докато на дъното на тенджерата се образува бяла коричка.
3. Дръпнете тестото от котлона и оставете да изстине.
4. Когато брашнената смес се охлади, започнете да прибавяте едно по едно яйцата като бъркате енергично ( може да ползвате и миксер). Важно е тестото да поеме напълно едното яйце преди да сложите следващото. Вижте Как се прави парено тесто.
5. Полученото тесто трябва да е много меко и лепкаво. Трябва да пада от лъжицата спокойно, но не и да тече. Ако стане много гъсто, сложете още мъничко яйце.
6. Разпределете сместа с чаена лъжичка върху хартия за печене на разстояние, без да се допират еклерчетата.
Печете ги в предварително загрята на 200 С фурна.
7. Разбийте жълтъците с брашното и половината от прясното мляко. Другата половина от прясното мляко го сипете в тенджерка и го оставете да заври с 3 с.л. захар. Прибавете врящото мляко в жълтъците на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. Върнете сместа в тенджерата на котлона. Бъркайте непрекъснато.
8. Добавете ванилията и варете крема докато се сгъсти. Оставете го да изстине. След като поизстине го разбийте с миксер с размекнатото на стайна температура масло.Вижте Как се прави млечен крем.
9. Прорежете изстиналите еклерчета и ги напълнете с крем като си помагате с чаена лъжичка / или чрез шприц/.
10. Разбийте на твърд сняг 3 белтъка с 3 с.л. захар. Разпределете разбитите белтъци върху еклерчетата. Украсете със захарни фигурки.
Талиолини със сос "Болонезе"
Продукти:
за тестото:
2 големи яйца
200 г брашно
щипка сол
1 ч.л. зехтин
за соса:
500 г кайма
1 с.л. ситно нарязан лук
1 с.л. ситно нарязан морков
1 с.л. ситно нарязана целина
1 ч.ч. доматена салца
1/2 ч.ч. вино
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1-2 с.л. зехтин
настърган пармезан или кашкавал
1. Пресейте брашното на купчинка. Направете кладенче в средата. Сложете яйцата, солта и зехтина. С ръка започнете да смесвате съставките като загребвате по малко от брашното. Омесете твърдо тесто. Срязвайки тестото, то трябва да има малки мехурчете в средата. Това показва, че тестото е добре омесено. Покрийте го с кърпа и го оставете да си почине за половин час.
2. Разделете тестото на две топки. Разточете всяка топка на тънка кора, посипете я с брашно и я навийте на руло. С остър нож нарежете ленти с дебелина 5 мм. Развиите ги и ги разрохкайте като ги вдигнете във въздуха и пуснете на масата няколко пъти. Разтелете ги върху кърпа, посипана с брашно да поизпръхнат.
3. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Добавете лука, моркова и целината и ги задушете в мазнината. Прибавете каймата, раздробена на парченца и я запържете напълно докато и се изпари течността.
4. Добавете виното и варете докато напълно се изпари. Изсипете доматената салца. Подправете със сол, черен и червен пипер, кимион. Оставете соса на тих огън да къкри. При необходимост добавете гореща вода или бульон.
5. Възварете голяма тенджера с подсолена вода и няколко капки зехтин. Сложете талиолините да се сварят, но не ги разварявайте, нека да останат леко твърди. Отцедете ги от водата и ги прехвърлете в тенджерата със соса. Ако е необходимо добавете малко гореща вода от пастата. Оставете ги да покъкрят малко и сервирайте. Поръсете ги с настърган пармезан.
Печено пиле с ким
Продукти:
1 пиле на парчета
1 с.л. масло
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. вино
1/2 ч.ч. бульон
1 с.л. ситно нарязан лук
1 ч.л. ким
1. Загрейте фурната на 220 С. Подредете парчетата пиле в тавичка с кожата на долу. Намажете го с масло.
2. Сложете пилето във фурната и го печете около 20 минути. Извадете го.
3. Намалете фурната на 150 С. Обърнете парчетата с кожата на горе. Посолете пилето със сол, черен пипер и ким. Върнете го във фурната. Печете го още около час-час и половина.
4. Извадете пилето в чиния за да си почине. Излейте мазнината от печенето в тиган. Добавете лука и го задушете. Изсипете виното в тавата за да разтвори загорелите парченца. Оберете всичко и го изсипете при лука.
Варете соса докато се сгъсти. Залейте пилето с него.
Бабето
Продукти:
1 свинска глава
1 свинско шкембе
на 1 кг месо:
25 г сол
5 г черен пипер
5 г кимион
3 г бахар
1/2 глава счукан чесън
5 г лют червен пипер
1-2 дафинови листа
зелева чорба
1. Главата се измива добре, слага се в голяма тенджера, залива се със студена вода и се вари на слаб огън докато се развари.
2. Изваждат се костите. Месото се прецежда и реже много на едро.
3. Добавете подправките и малко бульон. Омесете всичко добре.
4. Измийте добре шкембето. Напълнете го със сместа плътно, като гладката страна остане отвън. Зашийте го. Надупчете го на няколко места.
5. Сложете го в тенджера, в която на дъното сте сложили обърната чиния, за да не опира директно бабето. Притиснете го отгоре с друга чиния.
6. Залейте го със зелева чорба и го варете на слаб огън около 2 часа. Лесно да се пробожда с вилица.
7. Извадете бабето внимателно и още горещо го притиснете между две дъски. Оставете го да изстине.
8. Можете да я съхранявате на студено и проветриво място за 2-3 седмици, или да я приберете във фризера.
9. Поднесете я нарязана на филийки.
10. Ако сместа се окаже много и не можете да я съберете в стомаха, може да я напълните в дебели свински черва. Варят се по същия начин. Така се получават бабушки. Ако желаете можете и да ги опушите.
Питки с орехи и мед
Продукти:
за тестото:
200 мл прясно мляко
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
1/2 пак. мая за хляб
500 г брашно
1 ч.ч. орехови ядки
1 с.л. краве масло
1. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса.
2. Разточете го леко на кора. Разтопете маслото. Намажете кората с масло. Поръсете я с ореховите ядки.
3. Навийте кората на стегнато руло и го нарежете на филийки с дебелина около 2 см.
4. Подредете филийките в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат.
5. Печете питките в предварително загрята на 200 С фурна докато се зачервят.
6. При поднасяне ги полейте обилно с мед.
неделя, 20 февруари 2011 г.
Свински бут
Първи вариант:
Продукти:
голямо парче свински бут без кост
морска сол
1. Измийте добре месото и го подсушете напълно със салфетка. Претеглете го. Осолете го добре и оставете да престои покрито със солта - за 1 кг месо - 24 часа.
2. Измийте месото от солта. Оставете го да се отцеди и го подсушете. Намажете го с кашица от горчица, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер, розмарин и малко вино.
3. Продупчете месото, прекарайте въже и го окачете на сухо, студено и проветриво място. След около 30-40 дни е готово за консумация.
Втори вариант:
Продукти:
1 свински бут с кост
морска сол
1. Измийте добре месото и го подсушете напълно със салфетка. Изрежете стърчащите парченца и отстранете излишната сланина. Внимавайте да не нараните естествената ципа, която обгръща месото. Претеглете го. Осолете го добре и оставете да престои покрито със солта - за 1 кг месо - 24 часа.
2. Измийте бута от солта. Оставете го да се отцеди и го подсушете. Намажете го с кашица от горчица, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер и малко вино.
3. Продупчете месото, прекарайте въже и го окачете на сухо, студено и проветриво място. Първите 2-3 дни го сваляйте и го запичайте в предварително загрята на 220 С фурна за 15-20 минути. След около 2 месеца е готово за консумация.
Трети вариант:
Продукти:
1 свински бут с кост
морска сол
Продукти за маринатата:
за 10 кг месо
5 г черен пипер на зърна
3 г бахар на зърна
2 г кориандър
1/2 индийско орехче
4-5 пъпки карамфил
4-5 дафинови листа
200 г сол
2 с.л. захар
700 мл вино
1 л вода
45 ее витамин С ампула
1 лимон
за глазурата:
3 с.л. горчица
1 глава чесън, счукан на пюре със щипка сол
40 г чимен
40 г червен пипер
1-2 ч.л. лют червен пипер
бяло вино
1. Вземете един цял свински бут. Почистете го от стърчащите парченца и дебелата сланина. Внимавайте да запазите целостта на ципите и оставите сланината на дебелина до 2-3 мм. Измийте го добре.
2. Претеглете бута и си определете нужните продукти за маринатата. Сложете в малка тенджера виното, водата, солта, захарта и подправките и ги възварете. Оставете маринатата напълно да изстине. Прецедете я. Добавете ампулите витамин С.
3. С голяма спринцовка шприцовайте маринатата вътре в месото. Опитайте се да я разпределите равномерно, като обърнете внимание най-вече на местата около коста.
4. Сложете бута в голям съд и го покрийте с морска сол. Обърнете особено внимание на местата около коста в двата края на бута. Преценете времето, което трябва да стои в сол - за 1 кг месо - 24 часа. Всеки ден изливайте изтеклата кръв и поръсвайте още малко сол, ако е необходимо.
5. След като измине определеното време за престой в сол, извадете месото и го измийте хубаво. Оставете го да се отцеди. Натрийте го с нарязан лимон.
6. Опушете бута за 22 часа над дъбови стърготини.
7. Смесете съставките за глазурата. Трябва да стане каша.
8. С помощта на четка намажете бута от всички страни.
9. Закачете го да изсъхне на студено и проветриво място. След 30 дни :
10. За да не просъхне бута, след нарязване го обмажете хубаво с разтопена свинска мас и го закачете отново на проветриво място.
Абонамент за:
Публикации (Atom)