петък, 26 юли 2013 г.

Ципура по средиземноморски



Продукти:

1 по-голяма или 2 по-малки ципури
1/2 лимон
шепа маслини Каламата
шепа чери доматчета
2-3 с.л. зехтин
сол и черен пипер
няколко стръкчета риган

1. Почистете рибата, измийте я и я посолете със сол и черен пипер от вън и от вътре.
2. Сложете ципурите в тава. Отрежете от лимона 1 резен и го нарежете на парченца. Сложете около рибата доматите, маслините, парченцата лимон. Полейте рибата със сока от останалия лимон и малко зехтин. Поръсете листенца риган.


3. Печете рибата в загрята на 180 С фурна за около 20 минути.





Рулца от тиквички с шунка и топено сирене



Продукти:

1 тиквичка
шунка или свинско филе на листове
топено сирене за тост
чери домати
клечки за зъби

1. Нарежете тиквичката с белачка за зеленчуци на дълги ленти.


2. Нарежете топеното сирене и шунката на същите по ширина ленти, като тиквичката.
3. Върху всяко парче тиквичка, поставете парче шунка и парче топено сирене. Навийте ги на рулца и ги забодете с клечки за зъби.


Сложете върху всяко от тях по едно доматче.


Подредете ги в тавичка и ги запечете за няколко минути, колкото да се разтопи сиренето.





Кокосов сладолед без яйца



Продукти:

400 мл кокосово мляко ( една консерва)
400 мл течна сметана
1 ч.ч. захар
100 г кокосови стърготини
1 с.л. кокосов ликьор (по желание)

25 г кокосови стърготини за поръсване

1. Загрейте на котлон кокосовото мляко с половината от захарта. Да не завира. Нека само леко да се стопли колкото да се разтопи захарта. Добавете кокосовите стърготини.



Приберете го в хладилника за една нощ. Нека и сметаната да престои една нощ в хладилник преди да я разбиете.
2. Разбийте сметаната с другата половина захар. Малко по малко добавете кокосовото мляко и ликьора.



3. Изсипете сместа в машина за сладолед и я замразете според инструкциите.



4. При поднасяне, може да поръсите с още кокосови стърготини.









неделя, 21 юли 2013 г.

Тарта с кайсии и крем с кисело мляко и мед




Продукти:

за тестото:
100 г брашно
50 г кайсиеви ядки (може да ги замените с орехи, бадеми)
150 г краве масло
щипка сол
1 с.л. захар
1-2 с.л. много студена вода, ако е необходимо





за плънката:
700-800 г кайсии
1/2 ч.ч. кисело мляко
50 мл течна сметана
1 жълтък
2 с.л. мед
кайсиеви ядки за поръсване



1. Смесете брашното, кайсиевите ядки, захарта и солта и ги смелете в кухненски робот. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета и миксирайте няколко пъти докато сместа стане на трохи.



Капнете малко от водата, ако е необходимо, за да се слепнат трохите в тесто. Не месете тестото дълго, защото ще стане жилаво.


2. Изсипете трохите в тавичка и с ръце го притиснете плътно по стените да стане кора. Приберете го в хладилник да стегне.


Надупчете го с вилица и го печете в загрята на 180 С фурна докато леко по ръбчетата се зачерви. Извадете кората и я оставете да се охлади.
3. Наредете в тестената кора кайсиите.


Разбийте сметаната, киселото мляко, жълтъка и меда. Налейте сместа внимателно в кората. Нека се стече между кайсиите.


Запечете сладкиша в загрята на 180 С фурна докато се зачерви. Оставете го напълно да изстине, преди да го нарежете. Поръсете го с печени кайсиеви ядки. При сервиране може да го поливате с още малко мед, ако желаете.









събота, 20 юли 2013 г.

Пълнени със сирене цветове от тиквички



Продукти:

8 цвята на тиквичка
1 яйце
50 г бяло саламурено сирене
50 г моцарела
20 г настърган пармезан
смлян черен пипер
1 с.л. нарязан на ситно копър
1 с.л. зехтин



1. Изберете "мъжки" цветове на тиквичка. Те нямат плодове. Внимателно ги разтворете и премахнете плодника им.


Изплакнете ги добре в студена вода за да се измият.
2. В купичка смесете натрошено сирене, настърган пармезан и моцарела, смлян черен пипер, нарязан копър и 1 яйце. Разбъркайте добре.
3. Разтворете цветовете и с лъжичка ги напълнете със сместа.


4. Подредете пълнените цветове от тиквичка в намазана тавичка.



Поръсете ги със зехтин и ги запечете в загрята на 180 С фурна докато сиренето се разтопи и запече. Сервирайте веднага.




петък, 19 юли 2013 г.

Пълнени тиквички с бекон и топено сирене




Продукти:

4 кръгли тиквички
4 парченца топено сирене
1 малка главичка лук
2-3 склидки чесън
50 г бекон
1 с.л. зехтин
1 филия стар хляб
магданоз
копър
сол
смлян черен пипер

1. Отрежете капачето на тиквичките и ги издълбайте.


Нарежете вътрешността им на ситно. Смелете хляба в кухненски робот до трохи.
2. В тиган загрейте зехтина. Запържете ситно нарязаните лук, чесън и бекон.


Добавете вътрешността на тиквичките и я задушете докато омекне. Дръпнете от котлона. Прибавете нарязани на ситно копър и магданоз, хлебните трохи и подправете сместа със сол и черен пипер на вкус. Объркайте я хубаво. Посолете и издълбаните тиквички.


3. Напълнете издълбаните тиквички с плънката. Сложете във всяка от тях по парче топено сирене и ги запечете в загрята на 180 С фурна докато сиренето се разтопи.


Сервирайте веднага.