понеделник, 28 януари 2013 г.
Кекс от белтъци със сладко
Продукти:
1 ч.ч. белтъци
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 прахче ванилия
3 с.л. разтопено краве масло
настъргана лимонова или портокалова кора
плодове от сладко по избор (вишни, кайсии, праскови, зелени смокини, портокалови корички), отцедени от сиропа
може да сложите и ядки
1. Разбийте белтъците на твърд сняг, като прибавяте малко по малко от захарта в процеса на биенето. Трябва да се образуват твърди връхчета. За тази рецепта е най-важно белтъците да са добре разбити.
2. Пресейте брашното и го прибавете към разбитите белтъци, като разбърквате с шпатула или дървена лъжица много внимателно. В никакъв случай не използвайте миксер. Обръщайте ги леко, като ги повдигате с шпатулата.
3. Добавете разтопеното масло (да не е горещо) и настърганата кора. Изсипете сместа в намазана с масло, поръсена с брашно и изтупана форма. Поръсете отгоре нарязаните на парченца плодове от сладко.
Объркайте отново много внимателно само от горе. Плодовете ще потънат по време на печенето.
4. Печете кекса в предварително загрята на 180 С фурна за около 30-40 минути. Извадете го от формата като изстине напълно. Ако желаете, може да го поръсите с пудра захар.
неделя, 27 януари 2013 г.
Глиган със сушени сини сливи
Продукти:
1 кг месо от глиган
2-3 с.л. олио
2-3 глави лук
1 морков
1 пиперка
1 ч.ч. смлени домати
1-2 с.л. нарязан на ситно магданоз
1-2 дафинови листа
шепа сушени сини сливи
малко захар (по желание)
сол
черен пипер
червен пипер
лют червен пипер
1. Нарежете месото на порционни парчета. Оставете го да престои 1 нощ в смес от вино и вода. Подсушете го. Запържете го в малко мазнина до златисто.
Залейте го с вода, посолете и го варете докато омекне.
2. Нарежете лука на ситно. Запържете го в останалата мазнина до омекване. Добавете ситно нарязаните морков и пиперка. Прибавете смлените домати. Оставете соса да поври и да остане на мазнина. Добавете свареното месо, бульона, дафиновия лист, подправките и оставете да поври още малко. Накрая добавете сливите и оставете ястието да покъкри минута-две, докато сливите леко омекнат. Опитайте отново на вкус и ако обичате, добавете щипка захар. Сервирайте ястието поръсено с пресен магданоз и гарнитура от картофено пюре.
Печен глиган с касис
Продукти:
месо от глиган около 1 кг
2 с.л. краве масло
сока и кората на 1/2 портокал
2-3 с.л. сладко от касис
1 ч.л.сол
1 ч.л. червен пипер
малко лют червен пипер
няколко стръка мащерка
1 дафинов лист
малко канела
2 пъпки карамфил
2-3 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
Накиснете месото предварително за 1 нощ в смес от вино и вода. Разрежете го леко с нож за да се разтвори като книга и да се изтъни.
1. Сложете подправките в хаванче и ги стрийте добре.
2. Намажете лист хартия за печене обилно с масло.
Поръсете отгоре подправките.
Сложете месото върху намазаната хартия - разтворено.
Намажете го отгоре със сладкото от касис.
Захлюпете го, така че сладкото да остане вътре.
Поръсете го с портокаловия сок и настърганата портокалова кора.
3. Завийте месото плътно с хартията и го запечатайте.
Печете го в загрята на 170 С фурна за 2,5 часа. Разтворете хартията. Поръсете месото с малко свежа мащерка.
Нарежете го на парчета и го сервирайте със соса, отделен при печенето и гарнитура от печени картофи.
Сьомга в бутер тесто
Продукти:
филе от сьомга, обезкостено и без кожата
500 г многолистно тесто
3-4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
1 склидка чесън, пресована
1 с.л. краве масло
1/2 ч.ч. спанак, задушен на пара, отцеден и нарязан на ситно
1/2 ч.ч. бяло вино
1 с.л. брашно
2-3 с.л. сметана за готвене
лимонов сок
сол
черен пипер
лют червен пипер
1. Загрейте маслото в тиган и задушете лука до омекване.
Добавете чесъна, разбъркайте и поръсете с брашното. Оставете го да се запържи леко.
Разредете с виното и оставете да покъкри и да се сгъсти.
Добавете спанака и сметаната.
Подправете със сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Оставете го да изстине напълно.
2. Поръсете рибното филе със сол, черен пипер и малко лимонов сок.
3. Разточете многолистното тесто леко на правоъгълник.
Сложете в единия му край рибното филе, намажете отгоре с плънката от спанак и сметана.
Покрийте с другия край на тестото.
4. Запечатайте краищата на тестото с дръжката на вилица или го прегънете за да не изтече плънката по време на печенето. Прехвърлете го в тавичка. Направете по повърхността му малки прорези за да излиза парата. Може да го украсите по желание.
5. Намажете тестото с яйце, разбито с няколко капки олио и вода. Печете го в предварително загрята на 200 С фурна до златисто. Оставете го леко да се охлади и го нарежете на резени.
Сервирайте го с лимоново-сметанов сос и гарнитура по избор.
Лимонено-сметанов сос
Продукти:
1-2 с.л. краве масло
сока и кората на 1 лимон
1 ч.ч. рибен, пилешки бульон или вода
1/2 ч.л. нишесте
1 ч.ч. сметана
сол
черен пипер
1 с.л. ситно нарязан копър
1. Загрейте маслото в малък съд.
Добавете лимоновия сок и настърганата лимонова кора.
Прибавете студения бульон с разтвореното в него нишесте. Оставете сосът да покъкри и да се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
2. Дръпнете го от огъня и добавете сметаната.
Когато сосът изстине, добавете копъра.
3. Сервирайте соса с ястия от пиле или риба.
събота, 26 януари 2013 г.
Постни сладки с вино
Продукти:
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. бяло вино
1 бакпулвер
около 700 г брашно
1/2 ч.ч. мармалад по избор
1/2 ч.ч. пудра захар за овалване
1 прахче ванилия
1. Смесете олиото, захарта и виното. Добавете половината брашно с размесеният в него бакпулвер. Разбъркайте всичко добре и като добавяте по малко от останалото брашно, замесете меко тесто.
2. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина от около 3-4 мм.
3. Нарежете разточеното тесто на правоъгълници. Сложете във всеки от тях по малко мармалад.
Навийте ги на ролца и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.
4. Печете сладките в предварително загрята на 180 С фурна докато леко се зачервят.
5. Извадете сладките и още топли ги оваляйте в пудра захар, размесена с прахче ванилия.
Абонамент за:
Публикации (Atom)