понеделник, 28 януари 2013 г.

Кекс от белтъци със сладко




Продукти:

1 ч.ч. белтъци
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 прахче ванилия
3 с.л. разтопено краве масло
настъргана лимонова или портокалова кора
плодове от сладко по избор (вишни, кайсии, праскови, зелени смокини, портокалови корички), отцедени от сиропа
може да сложите и ядки

1. Разбийте белтъците на твърд сняг, като прибавяте малко по малко от захарта в процеса на биенето. Трябва да се образуват твърди връхчета. За тази рецепта е най-важно белтъците да са добре разбити.


2. Пресейте брашното и го прибавете към разбитите белтъци, като разбърквате с шпатула или дървена лъжица много внимателно. В никакъв случай не използвайте миксер. Обръщайте ги леко, като ги повдигате с шпатулата.


3. Добавете разтопеното масло (да не е горещо) и настърганата кора. Изсипете сместа в намазана с масло, поръсена с брашно и изтупана форма. Поръсете отгоре нарязаните на парченца плодове от сладко.


Объркайте отново много внимателно само от горе.  Плодовете ще потънат по време на печенето.


4.  Печете кекса в предварително загрята на 180 С фурна за около 30-40 минути. Извадете го от формата като изстине напълно. Ако желаете, може да го поръсите с пудра захар.









неделя, 27 януари 2013 г.

Глиган със сушени сини сливи




Продукти:

1 кг месо от глиган
2-3 с.л. олио 
2-3 глави лук
1 морков
1 пиперка
1 ч.ч. смлени домати
1-2 с.л. нарязан на ситно магданоз
1-2 дафинови листа
шепа сушени сини сливи
малко захар (по желание)
сол
черен пипер
червен пипер
лют червен пипер

1. Нарежете месото на порционни парчета. Оставете го да престои 1 нощ в смес от вино и вода. Подсушете го. Запържете го в малко мазнина до златисто.


Залейте го с вода, посолете и го варете докато омекне.
2. Нарежете лука на ситно. Запържете го в останалата мазнина до омекване. Добавете ситно нарязаните морков и пиперка. Прибавете смлените домати. Оставете соса да поври и да остане на мазнина. Добавете свареното месо, бульона, дафиновия лист, подправките и оставете да поври още малко. Накрая добавете сливите и оставете ястието да покъкри минута-две, докато сливите леко омекнат. Опитайте отново на вкус и ако обичате, добавете щипка захар. Сервирайте ястието поръсено с пресен магданоз и гарнитура от картофено пюре.







Печен глиган с касис



Продукти:

месо от глиган около 1 кг
2 с.л. краве масло
сока и кората на 1/2 портокал
2-3 с.л. сладко от касис
1 ч.л.сол
1 ч.л. червен пипер
малко лют червен пипер
няколко стръка мащерка
1 дафинов лист
малко канела
2 пъпки карамфил
2-3 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер

Накиснете месото предварително за 1 нощ в смес от вино и вода. Разрежете го леко с нож за да се разтвори като книга и да се изтъни.
1. Сложете подправките в хаванче и ги стрийте добре.


2. Намажете лист хартия за печене обилно с масло.


Поръсете отгоре подправките.


Сложете месото върху намазаната хартия - разтворено.


Намажете го отгоре със сладкото от касис.


Захлюпете го, така че сладкото да остане вътре.


Поръсете го с портокаловия сок и настърганата портокалова кора.


3. Завийте месото плътно с хартията и го запечатайте.


Печете го в загрята на 170 С фурна за 2,5 часа. Разтворете хартията. Поръсете месото с малко свежа мащерка.


Нарежете го на парчета и го сервирайте със соса, отделен при печенето и гарнитура от печени картофи.






 



Сьомга в бутер тесто



Продукти:

филе от сьомга, обезкостено и без кожата
500 г многолистно тесто
3-4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
1 склидка чесън, пресована
1 с.л. краве масло
1/2 ч.ч. спанак, задушен на пара, отцеден и нарязан на ситно
1/2 ч.ч. бяло вино
1 с.л. брашно
2-3 с.л. сметана за готвене
лимонов сок
сол
черен пипер
лют червен пипер

1. Загрейте маслото в тиган и задушете лука до омекване.


Добавете чесъна, разбъркайте и поръсете с брашното. Оставете го да се запържи леко.


Разредете с виното и оставете да покъкри и да се сгъсти.


Добавете спанака и сметаната.


Подправете със сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Оставете го да изстине напълно.


2. Поръсете рибното филе със сол, черен пипер и малко лимонов сок.


3. Разточете многолистното тесто леко на правоъгълник.


Сложете в единия му край рибното филе, намажете отгоре с плънката от спанак и сметана.


Покрийте с другия край на тестото.


4. Запечатайте краищата на тестото с дръжката на вилица или го прегънете за да не изтече плънката по време на печенето. Прехвърлете го в тавичка. Направете по повърхността му малки прорези за да излиза парата. Може да го украсите по желание.


5. Намажете тестото с яйце, разбито с няколко капки олио и вода. Печете го в предварително загрята на 200 С фурна до златисто. Оставете го леко да се охлади и го нарежете на резени.


Сервирайте го с лимоново-сметанов сос и гарнитура по избор.





Лимонено-сметанов сос



Продукти:

1-2 с.л. краве масло
сока и кората на 1 лимон
1 ч.ч. рибен, пилешки бульон или вода
1/2 ч.л. нишесте
1 ч.ч. сметана
сол
черен пипер
1 с.л. ситно нарязан копър

1. Загрейте маслото в малък съд.


Добавете лимоновия сок и настърганата лимонова кора.


Прибавете студения бульон с разтвореното в него нишесте. Оставете сосът да покъкри и да се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер на вкус.


2. Дръпнете го от огъня и добавете сметаната. 


Когато сосът изстине, добавете копъра.
3. Сервирайте соса с ястия от пиле или риба.







събота, 26 януари 2013 г.

Постни сладки с вино



Продукти:

1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. бяло вино
1 бакпулвер
около 700 г брашно
1/2 ч.ч. мармалад по избор
1/2 ч.ч. пудра захар за овалване
1 прахче ванилия

1. Смесете олиото, захарта и виното. Добавете половината брашно с размесеният в него бакпулвер. Разбъркайте всичко добре и като добавяте по малко от останалото брашно, замесете меко тесто.


2. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина от около 3-4 мм.


3. Нарежете разточеното тесто на правоъгълници. Сложете във всеки от тях по малко мармалад.


Навийте ги на ролца и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.







4. Печете сладките в предварително загрята на 180 С фурна докато леко се зачервят.
5. Извадете сладките и още топли ги оваляйте в пудра захар, размесена с прахче ванилия.