понеделник, 25 април 2011 г.
Козунак
Продукти:
150 г захар
150 мл прясно мляко
3 яйца
щипка сол
500 г брашно
1 ч.л. суха мая за хляб (или 1/2 пак.прясна)
100 г краве масло
кората на 1/2 лимон
за плънката:
2 ч.ч. орехови ядки смлени
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
100 г стафиди
2 с.л. какао
1 с.л. краве масло
за намазване:
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
100 г бадеми за гарниране
захар
1. Затоплете лекичко млякото и сложете захарта в него, като разбърквате за да се разтопи. Разбийте яйцата с вилица или бъркалка. Разтопете маслото. Настържете кората на лимона.
2. Сложете в съда на машината за месене на хляб първо яйцата. Добавете млякото и разтворената в него захар. Те не трябва да са горещи, а само леко топлички за да не се пресекат яйцата. Сложете щипка сол. Прибавете брашното, а най-накрая и маята. Замесете меко тесто.
3. След като тестото се оформи и започне да става гладко, започнете да прибавяте малко по малко от разтопеното масло. Тестото трябва да го поеме всичкото. Оставете го да втаса.
4. Загрейте в тенджерка млякото за плънката.
Добавете захарта. Щом млякото кипне, изключете котлона и прибавете орехите.
Разбъркайте да се попарят добре.
Сложете стафидите, какаото и маслото. Оставете плънката да изстине.
5. Загрейте в съд малко вода. Щом водата заври, пуснете бадемите да се попарят. Оставете ги да изстинат и ги обелете.
6. Отрежете парче тесто. Оформете го на цилиндър. Разточете го леко на правоъгълник. Намажете го с плънка и го завийте на руло.
Затворете добре отворите му.
Сложете го в намазана с масло тавичка с отвора на долу и го оставете да втаса.
Може да приготвите различни форми:
да отделите три фитила, които да сплетете на плитка, да завиете на кръг с едно сурово яйце по средата:
да направите две или три рула с плънка и да ги усучете или сплетете:
Може да ги напълнете с друга плънка - например със сладко от кайсии
Тестото трябва да удвои обема си.
Намажете го със смес от разбито с 2 с.л. прясно мляко яйце. Украсете с цели бадеми, поръсете със захар и печете в предварително загрята на 180С фурна.
за децата може да направите "зайци":
Вземете парче тесто. Оформете го като цилиндър.
Пресучете го през средата
Сцепете на две половината от горната част - така ще получите ушите
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и забодете цяло бадемче за опашка
"пиленца"
оформете дълъг фитил от тесто
завържете го на възел
неделя, 24 април 2011 г.
Великденска пита
Продукти:
1 яйце и 1 белтък
200 г прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. маргарин
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
500 г брашно
1 ч.л. мая за хляб
100 г масло
100 г сирене
1 жълтък за намазване
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса.
2. Отделете част от тестото за оформяне на шарката. Разделете останалото тесто на три. Разтеглете първата топка на малък лист. Намажете го с разтопено масло.
Разтеглете втората топка. Сложете я върху първия лист и го намажете с масло. Разтеглете отгоре третата топка тесто. Разтеглете заедно трите листа на по-голям кръг.
Намажете ги с масло и поръсете с натрошено сирене.
Прорежете листа по диагонал като слънце на няколко места, но не в средата.
Преметнете всеки лъч към центъра.
Преместете питата в намазана с масло тавичка. Притиснете я леко и я оставете да втаса.
3. От оставеното тесто оформете два фитила - един по-голям и един по-малък. Оплетете ги на кръст.
Преместете кръста върху втасалата питка.
Намажете я с разбитото в останалото масло яйце. Печете в предварително загрята на 180 С фурна.
Агнешка шкембе чорба
Продукти:
1 агнешко шкембе
1 връзка агнешки черва
агнешки бульон
1 с.л. краве масло
1 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
сол
черен пипер
1. Почистете добре шкембето и червата. Сложете ги в тенджера със студена, леко подсолена вода и ги варете около час. Извадете ги и ги нарежете на ситно.
2. Върнете шкембето и червата в бульона. Сложете ги да заврат.
3. Загрейте в тиганче маслото. Запържете брашното в него докато се разпени. Дръпнете от котлона и разредете с прясното мляко. Добавете част от горещия бульон. Върнете всичко в супата. Подправете с още сол, ако е необходимо и черен пипер. Оставете малко да покъкри и да се сгъсти.
4. Сервирайте чорбата с лют червен пипер и смес от пасиран чесън и оцет.
Агнешка дроб-сарма
Продукти:
1 агнешки набор (черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци, було, черва, шкембе)
2-3 връзки лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. сол
1 с.л. черен пипер
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
2 ч.ч. ориз
2 ч.ч. булгур
за поливката:
2 ч.ч. прясно (кисело) мляко
3 яйца
1 с.л. брашно
1. Измийте агнешките вътрешности. Нанижете червата на пръчица (може молив или кука за плетене) и ги обърнете. Измийте ги добре. Натрийте шкембето с малко вар и го оставете 15 минути да престои. Измийте го хубаво.
2. Залейте агнешките дреболии със студена вода, добавете малко сол и ги сварете за около 1 час. Извадете ги и ги нарежете на ситно. (Може да си отделите шкембето и част от червата за много хубава шкембе-чорба)
3. Нарежете лука на ситно. Запържете го с малко олио да омекне. Добавете ориза и пържете докато стане като "стъклен". Добавете и булгура. Може да сложите и само ориз.
Прибавете и дреболиите да се запържат малко.
4. Подправете със сол, черен пипер, червен пипер, лют червен пипер, ситно нарязаните джоджен и магданоз. Добавете 3 ч.ч. бульон от дреболиите. Изсипете всичко в тавичка, залейте с бульон от варенето на дреболиите и вода (смятайте на чаша ориз - три чаши течност и на чаша булгур - две чаши течност)
покрийте го с булото и го запечете.
5. Разбийте яйцата с прясното мляко и брашното.
Залейте с тази смес дроб-сармата и я запечете отново до зачервяване.
Агнешко печено със зелен лук
Продукти:
2 малки агнешки бутчета или едно по-голямо
5-6 връзки зелен лук
2 връзки магданоз
1 връзка джоджен
1 с.л. нарязан пресен розмарин
1 глава чесън
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. бяло вино
60 г краве масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер
1. Измийте и нарежете на ситно зеления лук, джоджена и магданоза. Сложете ги в голяма тава.
2. Счукайте чесъна. Объркайте го в купичка със сол, олио, черен пипер, червен пипер, лют червен пипер и розмарин. Втрийте сместа в месото. Сложете го върху лука.
3. Полейте с останалото олио, маслото и виното. Покрийте тавата с фолио и печете във фурна на 180 С за около 2 часа. Махнете фолиото и запечете за хрупкава коричка.
4. Сервирайте с обич за семейството си.
Абонамент за:
Публикации (Atom)