сряда, 20 февруари 2019 г.
Бифтек с яйце
Мама правеше това ястие при много специални случаи. Много вкусно става и със свинско филе.
Продукти:
за 1 порция
1 телешки стек
малко разбито яйце
1 ч.л. прясно мляко
1 филия престоял хляб
1 цяло яйце
1 резен синьо сирене или кашкавал /по желание/
сол
черен пипер
20 г краве масло
1 с.л. зехтин
1. Почистете стека от всички ципи и сухожилия. Посолете го със сол и черен пипер.
2. Смесете разбитото яйце с малко прясно мляко и щипка сол. Потопете филията хляб в него.
3. Загрейте маслото и зехтина в тиган. Сложете стека, яйцето и филийката хляб. Пържете ги до зачервяване.
4. В чиния поставете първо пържената филийка.
Отгоре сложете стека и резен синьо сирене.
Може да го замените с хубав кашкавал или да го пропуснете. Най отгоре поставете яйцето.
понеделник, 11 февруари 2019 г.
Пилешка пържола с чесън, розмарин и домати на тиган
Продукти:
за 1 порция
1 пилешка пържола от бут с кожа
1 с.л. зехтин
1 стрък розмарин
сол
черен пипер
2-3 склидки чесън
шепа чери доматчета
1. Овкусете пържолата със сол и черен пипер половин час преди приготвяне.
2. Загрейте тиган. Добавете 1 с.л. зехтин в него и пържолата, с кожата надолу. Накъсайте розмарин. Прибавете и чесъна. Пържете докато кожата се зачерви добре.
3. Обърнете месото и добавете доматите. Посолете ги. Пържете докато се сготви и от другата страна.
неделя, 10 февруари 2019 г.
Черен дроб по провансалски
Продукти:
800 г телешки черен дроб
2 с,л, брашно
сол
черен пипер
3 с.л. краве масло
1 с.л. олио
2 с.л. дижонска горчица
1 малка главичка нарязан на ситно лук /около 1 препълнена супена лъжица/
1 голяма филия стар хляб
подправки от Прованс /розмарин, босилек, мащерка, магданоз, риган/
1. Тайната на крехкия черен дроб е в доброто му почистване. Отстранете външната ципа, както и стените на кръвоносните съдове.
2. Нарежете дроба на фили с дебелина около 1 см. Оваляйте ги в смес от бяло брашно, сол и черен пипер.
3. Загрейте тиган с кравето масло и 1 с.л. олио или зехтин. Изтръскайте излишното брашно и запържете дроба съвсем леко. Трябва само да побелее, а не да се пържи.
4. Подредете парчетата дроб в тавичка.
5. Смелете в кухненски робот филията хляб, щипка сол, черен пипер, 1 ч.л. от билките и 2 с.л. от мазнината, в която се пържи дроба.
6. В останалата мазнина в тигана задушете лука до омекване. Добавете горчицата и разбъркайте.
7. Намажете дроба със сместа с горчица.
Покрийте отгоре с хлебните трохи. До тук ястието може да се приготви предварително, дори и преден ден и да се съхранява покрито в хладилник.
8. Преди сервиране загрейте горния реотан на фурната. Сложете ястието за няколко минути докато трохите се запекат и дроба се затопли.
събота, 9 февруари 2019 г.
Лимонови бисквити с целувчена глазура
Продукти:
2 белтъка
60 г пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
250 г свинска мас
кората на 1 лимон
ванилия
30 г пудра захар
2 ч.ч. брашно
1. Разбийте два белтъка на сняг, като прибавяте малко по малко 60 г пудра захар. Добавете капка по капка лимоновия сок.
2. Разбийте свинската мас с 30 г пудра захар. Тя трябва да е мека. Може да ползвате и масло.
Добавете настърганата лимонова кора, ванилията и 2 препълнени супени лъжици от белтъците.
Прибавете брашното и замесете меко тесто.
Приберете го в хладилник, завито в найлоново фолио, за да се охлади.
3. Разточете тестото на лист с дебелина 1 см. Нарежете го на пръчици с ширина около 2,5 см.
Намажете го отгоре с целувчената глазура.
Подредете бисквитите в тава, покрита с хартия за печене.
Печете ги в предварително загрята фурна на 160 С до зачервяване.
Хрупкави сладки с кленов сироп
Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ч.л. канела
220 г краве масло
1 ч.ч. бяла захар
1/2 ч.ч. кафява захар
1 с.л. кленов сироп
1 яйце
1. Смесете в купа брашното, бакпулвера, солта и канелата.
2. Разбийте маслото с бялата и кафявата захар. Добавете яйцето и кленовия сироп. Прибавете сухите съставки и разбийте добре.
Приберете тестото, покрито с найлоново фолио в хладилник за няколко часа да стегне добре.
3. С лъжичка оформяйте топчета в тава, покрита с хартия за печене. Когато се загреят, те ще се разлеят и слегнат. Печете ги в предварително загрята на 180 С фурна за 5-6 минути. Оставете ги да се охладят и така ги извадете.
четвъртък, 7 февруари 2019 г.
Баклава с готови кори
Продукти:
2 пакета по 500 г кори за баница
800 г орехови ядки
1 с.л. канела на прах
1/2 ч.ч. захар
250 г краве масло
за сиропа:
500 мл вода
500 г кристална захар
сока и кората на 1/2 лимон
2 пак.ванилия
1. Смелете на едро ореховите ядки заедно с канелата и захарта. Може да използвате и други ядки - лешници или шам-фъстък.
2. Извадете корите от пакета. Обикновено в един пакет има около 14 кори. Така ще имате общо 28 кори. Отбележете с дъното на тавата, в която ще редите баклавата кръг и изрежете с остър нож корите по него. Така ще имате около 800 г кори. Изрезките може да намачкате и използвате за баница.
3. Разтопете маслото.
4. Намажете тавата с масло. Подредете 7 кори, като мажете с масло всяка от тях.
5. Разпределете отгоре 1/3 от ореховата смес.
6. Отново наредете 7 кори, намазани с масло. Отново 1/3 орехи, пак намазани кори, орехи. Завършете със седем намазани кори. Така ще получите 4 пласта кори и три пласта орехи между тях.
7. Нарежете баклавата на парчета. Аз правя красива снежинка като първо режа на четири. После всяка четвъртинка режа на две.
Правя разрези, успоредни на бедрата на образувания триъгълник. Всеки ред започвам от средната линия.
След това правя разрези, успоредни на основния.
Намажете останалото масло, така, че да влезе в направените разрези.
7. Печете баклавата в предварително загрята на 180 С фурна до зачервяване /около 35-40 минути/. Оставете я да изстине за една нощ.
8 Сварете сиропа, като сложите в тенджера водата, захарта и лентички лимонова кора /само жълтата част/. Може да сложите допълнителни аромати по ваш вкус - портокалова кора, пръчка канела, звездичка анасон, зърна черен пипер за пикантност и др. Щом сиропът се сгъсти и започне да образува капка в студена чиния, дръпнете го от огъня и добавете в него сока на 1/2 лимон и прахчета ванилия. Още горещ го залейте върху добре изстиналата баклава. Оставете я още за 24 часа да се напои.
Абонамент за:
Публикации (Atom)