сряда, 27 ноември 2013 г.

Задушено а ла Таракчиев


Продукти:

2 кг свински врат
2-3 с.л. олио
3-4 кисели краставички
5-6 склидки чесън
2 моркова
200 г пушен бекон
300 г гъби
1 ч.ч. червено вино
2 ч.л. сол
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. смлян черен пипер
10-15 зърна черен пипер
2 дафинови листа
вино за мариноване

1. Нарежете месото на филии с дебелина 1,5 см. Подправете го със сол и черен пипер. Залейте го с малко вино и го оставете за няколко часа да се маринова.
2. Нарежете бекона, морковите, краставичките и чесъна на малки кубчета, а гъбите на филийки.

 

Загрейте олиото в тиган и запържете в него месото от двете му страни до кафява коричка.


3. В същия тиган и останалата мазнина от пърженето на месото, запържете бекона.


Добавете гъбите, а като се запържат и останалите зеленчуците.


Извадете ги настрана.



4. Подредете месото в огнеупорен съд с капак. Ръсете от зеленчуците помежду му. Добавете дафинов лист и зърна черен пипер.


Налейте виното в тигана. Оставете го да кипне. Така ще обере всички аромати, останали при пърженето. Залейте месото с виното. Захлюпете с капака (ако ползвате тавичка и нямате капак, покрийте с алуминиево фолио). Гответе задушеното в загрята на 170 С фурна за 2 часа - докато месото стане крехко. Ако течността изври бързо, добавете малко бульон.

5. Сервирайте с гарнитура от картофено пюре или задушени картофи.



вторник, 12 ноември 2013 г.

Ябълкови рози



Продукти:

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол


за плънката:
1 кг ябълки
1/2 ч.ч. захар
подправки по избор:
1 пръчка канела
1-2 ч.л. черен пипер на зърна или бахар
2-3 звездички анасон
кората на 1 лимон или портокал
1/2 шушулка ванилия


20 г краве масло
1-2 с.л. захар за поръсване
2 с.л. мармалад от кайсии за глазиране

1. Нарежете ябълките на тънки филийки.


2. Сложете ги в тенджерка със студена вода, малко захар, резен лимон, парче портокалова кора, канела, няколко зърна черен пипер и бахар, пъпка карамфил и звездичка анасон. Варете ги на много тих огън докато омекнат. Оставете ги да изстинат в течността. (виж Поширани круши)


3. Замесете масленото тесто (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто) Оставете го да почина за 30 минути в хладилник. Разточете го на лист с дебелина 2-3 мм. Нарежете го на ленти с широчина 2,5-3 см.


Подредете резенчетата ябълки върху всяка лента, на около сантиметър от долния край, като леко ги застъпвате.


Прегънете долния край на лентата върху ябълките.


Навийте лентата на руло.



4. Подредете ябълковите рози в гнездата на тавичка за мъфини.
5. Разтопете маслото. Намажете розите с разтопеното масло и ги поръсете с малко захар.



Печете ги в загрята на 180 С фурна докато порозовеят. Загрейте мармалада до завиране. С четка намажете розите. Може да ги поръсите допълнително с канела и пудра захар.








Задушено телешко в масло



Продукти:

1 кг телешки шол
сол
черен пипер
100 г краве масло
1 ч.ч. бульон
1 ч.л. нишесте

1. Почистете месото от ципите. Овържете го здраво с конец (виж Как се овързва месо ). Подсушете го добре с домакинска хартия или салфетка. Поръсете го със сол и черен пипер.


2. Разтопете маслото в тенджерка. 


Сложете парчето месо и хубаво го запържете от всички страни докато леко се зачерви.
3. Намалете котлона, добавете няколко лъжици бульон и  задушавайте месото на слаб огън под капак за около час и половина - два. От време на време го обръщайте и добавяйте по малко от бульона. Ако е недостатъчен като количество, може да прибавяте вода.


4. Когато месото омекне и е готово, извадете го на страна за 10-15 минути. Разтворете нишестето в 1-2 с.л. студена вода. Добавяйте от него във врящия сос, като разбърквате непрекъснато. Може да не се наложи да изсипете всичкото нишесте. Сосът ще се сгъсти веднага. 


5. Нарежете месо на тънки филийки и го сервирайте със соса и подходяща гарнитура - салата, ориз, задушени картофи или картофено пюре.