Продукти:
2 кг свински врат
2-3 с.л. олио
3-4 кисели краставички
5-6 склидки чесън
2 моркова
200 г пушен бекон
300 г гъби
1 ч.ч. червено вино
2 ч.л. сол
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. смлян черен пипер
10-15 зърна черен пипер
2 дафинови листа
вино за мариноване
1. Нарежете месото на филии с дебелина 1,5 см. Подправете го със сол и черен пипер. Залейте го с малко вино и го оставете за няколко часа да се маринова.
2. Нарежете бекона, морковите, краставичките и чесъна на малки кубчета, а гъбите на филийки.
Загрейте олиото в тиган и запържете в него месото от двете му страни до кафява коричка.
3. В същия тиган и останалата мазнина от пърженето на месото, запържете бекона.
Добавете гъбите, а като се запържат и останалите зеленчуците.
Извадете ги настрана.
4. Подредете месото в огнеупорен съд с капак. Ръсете от зеленчуците помежду му. Добавете дафинов лист и зърна черен пипер.
Налейте виното в тигана. Оставете го да кипне. Така ще обере всички аромати, останали при пърженето. Залейте месото с виното. Захлюпете с капака (ако ползвате тавичка и нямате капак, покрийте с алуминиево фолио). Гответе задушеното в загрята на 170 С фурна за 2 часа - докато месото стане крехко. Ако течността изври бързо, добавете малко бульон.
5. Сервирайте с гарнитура от картофено пюре или задушени картофи.