1 ч.ч. пълномаслено прясно мляко
1 щипка сол
150 гр. захар (разделена на 2)
1 ванилия шушулка
500 мл. сладкарска течна сметана (разделена на 2)
5 яйчени жълтъци
250 гр. почистени кайсии
1. Почистете кайсиите и ги смелете в домакински робот.
2. Загрейте млякото, солта, половината от сметаната и половината от захарта. С остър нож разцепете ванилиевата шушулка и остържете семенцата. Прибавете ги в млякото заедно със самата шушулка. Оставете да кипне и оставете да изстине.
3. С миксер разбийте жълтъците с другата половина от захарта докато побелеят. Добавете на тънка струйка топлото мляко като разбърквате непрекъснато. Върнете сместа обратно в тенджерата.
4. Затоплете на слаб огън, като не спирате да бъркате с топлоустойчива шпатула (дървена лъжица), докато кремът се сгъсти достатъчно. Внимавайте да не заври, за да не се пресече. Оставете го да изстине.
5. Разбийте сметаната и добавете яйчения крем. Прибавете кайсиевото пюре и разбъркайте. Охладете го добре. Най добре да престои една нощ в хладилник.
6. Прехвърлете сместа в машина за сладолед и я замразете според инструкцията на производителя. За моята машина това са 20 минути в машината, след което сладоледът се прехвърля в кутия и прибира във фризера.