Продукти:
за блата:
125 г краве масло на стайна температура
1 ч.ч. захар
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. кайсиеви ядки
за сиропа:
1 ч.ч. вода
3 с.л. мармалад от кайсии
за крема:
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка заквасена сметана
1/2 ч.ч. сок от кайсии
3 с.л. захар
2 пак.желатин
50 мл вода
за гарниране:
плодове според сезона
1 ч.ч. сок от кайсии
1 пак. желатин
1. Смелете кайсиевите ядки. Разбийте маслото със захарта докато стане пухкав крем. Добавете идно по идно яйцата, като не спирате да разбивате. Прибавете брашното с размесен в него бакпулвер, киселото мляко и смлените кайсиеви ядки. Изсипете сместа в тортена форма, покрита с хартия за печене и я опечете в предварително загрята на 180 С фурна до зачервяване. Оставете блата да изстине, извадете го, отделете хартията и обратно го върнете в тортената форма.
2. За сиропа загрейте водата до кипване и разтворете в нея мармалада. Леко напоете блата.
3. Залейте желатина с водата и го оставете за 15 минути да набъбне. Внимателно го разтопете на водна баня, като следите да не завира. Разбийте киселото мляко и заквасената сметана със захарта. Добавете сока от кайсии и разтворения желатин. Изсипете крема върху блата и го приберете за няколко часа в хладилник докато стегне.
4. Накиснете желатина в сока от кайсии. Оставете го да набъбне и го разтопете на водна баня.
5. Подредете върху тортата сезонни плодове - череши, резенчета кайсии и праскови, касис, малини, къпини, сливи. С четка ги покрийте с разтопения в кайсиев сок желатин. Оставете тортата отново в хладилник да стегне.