събота, 31 август 2013 г.

Печени плодове с дъх на лято и бадеми





    Продукти:
    за 2 порции


    100 г заквасена сметана
    1 ч.л. мед
    1 с.л. ликьор Амарето
    4 смокини
    1 нектарина
    1 слива
    5-6 зърна грозде
    няколко малини
    1 с.л. филирани бадеми

    1. Застелете тавичка с хартия за печене. Сложете върху нея смокините и сливата, нарязани на половинки; нектарината, на резенчета; гроздето, също на половинки. Ако намерите сорт грозде без семки - чудесно, иначе ще трябва внимателно да го почистите с остър нож или игла. Не слагайте малините да се пекат. Оставете ги пресни.



    2. Печете плодовете в загрята на 220 г фурна, докато омекнат. В последната минута добавете в края на тавата и филираните бадеми. Нека се запекат и те. Не се отделяйте от печката. На бадемите им трябват буквално минута.
    3. Докато се пекат плодовете, смесете в купичка сметаната, меда и ликьора.
    4. Сипете в чиния половината от сметаната. Разпределете от горе плодовете, още докато са горещи. Поръсете с пресните малини и бадемите. Сервирайте веднага.











    Салата от рукола, смокини и горгонзола с меден дресинг




    Продукти:
    за 2 порции

    50 г рукола
    5-6 смокини
    20 г сирене Горгонзола
    3 с.л. зехтин
    1 с.л. балсамов оцет
    1 ч.л. мед
    щипка сол

    1. Смесете в купичка зехтина, балсамовия оцет, меда и солта. Разбийте ги хубаво докато се смесят.
    2. Измийте руколата и я подсушете. Нарежете смокините на четвъртинки. Натрошете сиренето. 
    5. Объркайте продуктите и поднесете салатата.




    Шишчета от сьомга на скара с лимонено-сусамова заливка




    Продукти:
    за 2 порции

    300 г филе от сьомга без кожата и костите
    1 лимон
    сол
    черен пипер
    3 с.л. зехтин
    1 ч.л. белен сусам

    1. Нарежете сьомгата на хапки. Нарежете половината лимон на много тънки резенчета. Изцедете останалия лимон. Смесете го със зехтина. 
    2. Нанижете на шишчета сьомгата, като слагате резенче лимон между парчетата.


    3. Поръсете шишчетата със сол, черен пипер, малко зехтин и лимонов сок. 


    4. Печете шишчетата на скара. Не ги препичайте.


    5. Докато рибата се готви, запечете сусамовото семе в сух тиган. Не се отдалечавайте от него, загаря много бързо. Смесете го с останалия зехтин и лимонов сок.
    6. Свалете рибата от скарата и я поръсете със сместа от сусам, зехтин и лимонов сок. Сервирайте със салата.



    Студена супа от краставици, крема сирене и кисело мляко

    Това е много вкусна, кремообразна и освежаваща супа. Много прилича на любимия ни таратор, но е по-плътна.

    Продукти:

    1 голяма краставица
    50 г крема сирене
    1 ч.ч. кисело мляко
    1 склидка чесън
    зелени подправки по избор (копър, магданоз, мента)
    сол
    черен пипер

    1. Обелете краставицата. Почистете я от семките и я нарежете на парчета.
    2. Сложете краставицата, крема сиренето, чесъна и билките в кухненски робот.


    Прибавяйте малко по малко киселото мляко и пасирайте до гладкост. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
    3. Сервирайте супата с кубчета лед, лъжица крема сирене или сметана. Може да добавите кубчета синьо сирене, ако обичате.




    четвъртък, 29 август 2013 г.

    Октоподчета в доматен сос




    Продукти:

    500 г октоподчета
    1 дафинов лист
    1/2 лимон
    2 с.л. зехтин
    1 малка гравичка лук, нарязана на ситно
    2 склидки чесън, нарязани на ситно
    2 филенца аншоа, нарязани на ситно
    шепа маслини
    1 ч.ч. смлени домати
    200 г чери домати
    лют червен пипер или парче люта чушка
    сол
    черен пипер
    пресен босилек
    пресен магданоз

    1. Залейте октоподчетата със студена вода. Прибавете 1 дафинов лист и 2-3 резенчета лимон и ги сварете за 10-15 минути докато започнат за омекват. 



    Не бива да се преваряват, защото ще станат жилави. Отцедете ги от водата и ги нарежете.
    2. Загрейте зехтина. Задушете в него лука и чесъна. Добавете аншоата и смлените домати. Оставете соса да поври 5-10 минути, докато се сгъсти. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
    3. Прибавете маслините  и останалия лимон, нарязан на парченца, октоподчетата и чери доматите. Варете още минута, две и дръпнете от огъня. Поръсете с нарязан на ситно магданоз и босилек.







    Заешки филенца с мащерка и манатарки



    Продукти:

    2 заешки филенца
    1 ч.ч. замразени манатарки /оставете ги няколко минути да се размразят. Запазете отделената течност/
    1 главичка лук
    2 склидки чесън
    30 г краве масло
    1 с.л. олио
    50 мл бяло вино
    пилешки бульон /ако е необходимо/
    няколко стръка прясна мащерка
    сол
    черен пипер
    лют червен пипер

    1. Нарежете филенцата на парчета.


    Чукнете ги леко с чукче за месо, напречно на влакната. Поръсете ги със сол и черен пипер.


    2. В дълбок съд разтопете маслото, заедно с олиото. То ще го предпази за да не загори. Запържете филенцата до златисто. Извадете ги.


    3. Нарежете на ситно лука и чесъна. Задушете ги в мазнината от пърженето на месото докато омекнат. Добавете манатарките и ги оставете да се запържат. Посолете ги със сол и черен пипер. Прибавете мащерката.


    4. Налейте виното. Нека да поври за да се изпари алкохола. Върнете месото в тенджерата при гъбите. Добавете отделената вода от гъбите. Ако е необходимо и няколко лъжици пилешки бульон. Оставете ястието да поври докато течността се изпари и остане на гъст сос.


    Тропически сладолед с кокос и ананас



    Продукти:

    400 мл кокосово мляко ( една консерва)
    400 мл течна сметана
    1 ч.ч. захар
    100 г кокосови стърготини
    1 с.л. ликьор с тропически аромат
    1 ананас или консерва, отцедена
    25 г кокосови стърготини за поръсване

    1. Загрейте на котлон кокосовото мляко с половината от захарта. Да не завира. Нека само леко да се стопли колкото да се разтопи захарта. Добавете кокосовите стърготини. 


    Охладете сместа и я приберете в хладилника за една нощ. Нека и сметаната да престои една нощ в хладилник преди да я разбиете.
    2. Разбийте сметаната с другата половина захар. Малко по малко добавете кокосовото мляко, нарязания на малки кубчета ананас и ликьора.


    3. Изсипете сместа в машина за сладолед и я замразете според инструкциите.
    4. При поднасяне, може да поръсите с още кокосови стърготини или да украсите с ананасови цветя.






    Гуакамоле





    Продукти:

    2 авокадо
    1 малка глава лук
    няколко стръка кориандър
    лимонов сок
    сол
    черен пипер
    щипка лют пипер или чили сос

    1. Почистете авокадото от костилката и изгребете месото му с лъжица. Нарежете лука и кориандъра на ситно. 


    2. Сложете съставките в кухненски робот и ги пюрирайте. Добавете лимонов сок, сол, черен и лют пипер на вкус. Може да добавите малко зехтин или 1 с.л. сметана. Не слагайте много кориандър от самото начало. Добавяйте и опитвайте. Поне на мен вкуса му ми е силен.


    Може да смесите гуакамолето със ситно нарязани скариди или рулца от раци или да го сервирате към хрупкави зеленчуци.





    събота, 17 август 2013 г.

    Печени тиквички с хрупкава коричка



    Продукти:

    3 тиквички
    3 с.л. брашно
    3-4 с.л. зехтин
    3 склидки чесън, пасиран
    3 с.л. настърган пармезан
    1/2 ч.ч. смлени трохи от стар хляб
    сол
    черен пипер

    1. Нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина от 1/2 см.
    2. Покрийте голяма тава с хартия за печене. Намажете я с 1 с.л. зехтин.


    3. Оваляйте тиквичките в брашното.


    Изтупайте излишното и ги подредете в тавата. Може леко да ги застъпите. Поръсете ги леко със сол и зехтин. Може и малко черен пипер, ако желаете.


    4. Разбъркайте в купичка хлебните трохи, останалия зехтин и сиренето.


    Разпределете сместа върху тиквичките.


    5. Печете тиквичките в загрята на 180 С фурна докато станат хрупкави. Поставете ги на най-горната позиция на фурната. От долната страна бързо се запичат. Сервирайте ги със сос от кисело мляко, счукан чесън и ситно нарязан копър.