понеделник, 30 май 2011 г.
Пица с бекон и кашкавал
Продукти:
за 4 пици
1 доза тесто за пица
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. доматено пюре
300 г бекон
300 г кашкавал
1 с.л. риган
1. Разделете тестото на 4 топки (виж Как се прави тесто за пица). Разточете всяка от тях на тънък лист.
2. Намажете разточената кора обилно със зехтин и доматено пюре.
3. Нарежете бекона на парченца. Натрошете кашкавала или го нарежете. Поръсете пицата с риган.
4. Запечете пицата в загрята на 220 С фурна, на ниска скара докато сиренето се разтопи.
Пица с аншоа, лук и маслини
Продукти:
за 4 пици
1 доза тесто за пица
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. доматено пюре
6 кисели краставички
1 глава лук
100 г маслини
няколко рибки аншоа
кашкавал
1 с.л. риган
1. Разделете тестото на 4 топки (виж Как се прави тесто за пица). Разточете всяка от тях на тънък лист.
2. Намажете разточената кора обилно със зехтин и доматено пюре.
3. Нарежете краставичките, маслините и рибките на ситно, а лука на полумесеци. Натрошете кашкавала или го нарежете на малки парченца. Разпределете ги върху пицата.
Поръсете с риган.
4. Запечете пицата в загрята на 220 С фурна, на ниска скара докато сиренето се разтопи.
Пица със сирена
Продукти:
за 4 пици
1 доза тесто за пица
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. доматено пюре
400 г сирена (синьо сирене, топено, кашкавал, холандско сирене)
1. Разделете тестото на 4 топки (виж Как се прави тесто за пица). Разточете всяка от тях на тънък лист.
2. Намажете разточената кора обилно със зехтин и доматено пюре.
3. Натрошете сиренето или го нарежете на малки парченца. Поръсете го върху пицата.
4. Запечете пицата в загрята на 220 С фурна, на ниска скара докато сиренето се разтопи.
Пица с овче сирене и мариновани сушени домати
Продукти:
за 4 пици
1 доза тесто за пица
1/2 ч.ч. зехтин
250 г овче сирене
1 ч.ч. мариновани сушени домати
2-3 с.л. ситно нарязан преден босилек
1. Разделете тестото на 4 топки (виж Как се прави тесто за пица). Разточете всяка от тях на тънък лист.
2. Намажете разточената кора обилно със зехтин.
3. Нарежете доматите на парченца. Натрошете сиренето. Поръсете пицата с домати, сирене и ситно нарязан пресен босилек.
4. Запечете пицата в загрята на 220 С фурна, на ниска скара докато сиренето се разтопи.
Как се прави тесто за пица
Продукти:
500 г брашно
200 мл топличка вода
100 мл кисело мляко (по желание, може да се замени с хладка вода)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая за хляб
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса.
2. Разделете тестото на 4 топки.
Разточете всяка топка на тънка кора.
3. Гарнирайте пиците по желание.
500 г брашно
200 мл топличка вода
100 мл кисело мляко (по желание, може да се замени с хладка вода)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая за хляб
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса.
2. Разделете тестото на 4 топки.
Разточете всяка топка на тънка кора.
3. Гарнирайте пиците по желание.
Агнеси
Продукти:
1 яйце
5 белтъка
1 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. орехови ядки
200 г масло
1 ч.ч. захар
за глазурата:
5 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар
1. Смелете орехите. Пресейте брашното. Отделете белтъците от жълтъците на 5 от яйцата.
2. Разбийте маслото със захарта до гладък крем.
3. Разбийте белтъците на сняг с половината от захарта. Добавете внимателно брашното и смлените орехи, като разбърквате внимателно с шпатула за да не спаднат белтъците.
4. Прибавете цялото яйце към маслената смес и лъжица по лъжица разбитите белтъци.
5. Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене. Печете на 180 С.
6. Докато сладкишът се пече, разбийте петте жълтъка с пудрата захар докато сместа побелее и захарта се разтвори напълно.
7. Извадете опечения сладкиш от фурната и веднага го залейте с глазурата. Оставете го да престои една нощ за да се охлади напълно и засъхне глазурата в дълбочина. Нарежете го внимателно на парченца с остър нож.
1 яйце
5 белтъка
1 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. орехови ядки
200 г масло
1 ч.ч. захар
за глазурата:
5 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар
1. Смелете орехите. Пресейте брашното. Отделете белтъците от жълтъците на 5 от яйцата.
2. Разбийте маслото със захарта до гладък крем.
3. Разбийте белтъците на сняг с половината от захарта. Добавете внимателно брашното и смлените орехи, като разбърквате внимателно с шпатула за да не спаднат белтъците.
4. Прибавете цялото яйце към маслената смес и лъжица по лъжица разбитите белтъци.
5. Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене. Печете на 180 С.
6. Докато сладкишът се пече, разбийте петте жълтъка с пудрата захар докато сместа побелее и захарта се разтвори напълно.
7. Извадете опечения сладкиш от фурната и веднага го залейте с глазурата. Оставете го да престои една нощ за да се охлади напълно и засъхне глазурата в дълбочина. Нарежете го внимателно на парченца с остър нож.
Пълнени яребици
Продукти:
6 яребици
за плънката:
300 г гъби
1 глава лук
100 г бекон
100 г кашкавал
1/2 ч.ч. хлебни трохи
сол
черен пипер
1 с.л. прясна мащерка
сланина или бекон за увиване
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. пилешки бульон
1. Почистете яребиците и ги накиснете в марината за една нощ. Измийте ги и ги подсушете. Посолете ги със сол и черен пипер.
2. Нарежете на ситно бекона, лука, гъбите и кашкавала. Загрейте на котлона дълбок тиган. Запържете бекона. Добавете лука и го задушете. Прибавете и гъбите. Бъркайте докато продуктите омекнат и се зачервят. Дръпнете от котлона. Подправете със сол, черен пипер и мащерка. Добавете кашкавала и хлебните трохи.
3. Напълнете яребиците с плънката. Увийте ги добре с тънки резенчета сланина. Овържете ги с конец.
4. Запържете яребиците от всички страни в тигана. Подредете ги в тавичка.
5. Изсипете в тигана виното и бульона. Оставете ги да кипнат. Залейте с тях яребиците.
6. Завийте тавата с фолио и печете на 150 С за около 3 часа. Отвийте фолиото и запечете. Обръщайте птиците от време на време.
7. Когато яребиците са готови и омекнали, ги извадете. Отстранете конеца и сланината. Прецедете соса. Сложете го в тенджерка и го кипнете на котлона.
8. Разбийте в купичка 1 с.л. размекнато краве масло и 1 с.л. брашно. Добавете малко от соса. Разбийте добре и изсипете сместа в соса. Оставете го да покъкри докато се сгъсти.
6 яребици
за плънката:
300 г гъби
1 глава лук
100 г бекон
100 г кашкавал
1/2 ч.ч. хлебни трохи
сол
черен пипер
1 с.л. прясна мащерка
сланина или бекон за увиване
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. пилешки бульон
1. Почистете яребиците и ги накиснете в марината за една нощ. Измийте ги и ги подсушете. Посолете ги със сол и черен пипер.
2. Нарежете на ситно бекона, лука, гъбите и кашкавала. Загрейте на котлона дълбок тиган. Запържете бекона. Добавете лука и го задушете. Прибавете и гъбите. Бъркайте докато продуктите омекнат и се зачервят. Дръпнете от котлона. Подправете със сол, черен пипер и мащерка. Добавете кашкавала и хлебните трохи.
3. Напълнете яребиците с плънката. Увийте ги добре с тънки резенчета сланина. Овържете ги с конец.
4. Запържете яребиците от всички страни в тигана. Подредете ги в тавичка.
5. Изсипете в тигана виното и бульона. Оставете ги да кипнат. Залейте с тях яребиците.
6. Завийте тавата с фолио и печете на 150 С за около 3 часа. Отвийте фолиото и запечете. Обръщайте птиците от време на време.
7. Когато яребиците са готови и омекнали, ги извадете. Отстранете конеца и сланината. Прецедете соса. Сложете го в тенджерка и го кипнете на котлона.
8. Разбийте в купичка 1 с.л. размекнато краве масло и 1 с.л. брашно. Добавете малко от соса. Разбийте добре и изсипете сместа в соса. Оставете го да покъкри докато се сгъсти.
петък, 27 май 2011 г.
Хлебчета за сандвичи
Продукти:
500 г брашно
300 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. маргарин
1 ч.л. мая за хляб на прах
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса.
2. Разточете тестото на лист с дебелина 1-1,5 см.
3. С чаша изрежете кръгчета.
4. Подредете ги в тава върху хартия за печене.
Оставете ги да втасат. Намажете ги с четка с топличко прясно мляко.
5. Печете хлебчетата в предварително загрята на 180 С фурна до порозовяване.
Задушени скариди
Продукти:
1 кг пресни скариди
1/2 ч.ч. бяло вино
1 лимон
1 малка глава лук
2 склидки чесън
10-12 зърна черен пипер
сол
1. Измийте скаридите и ги сложете в тенджера с капак. Налейте виното. Добавете сока на половин лимон и останалия лимон, нарязан на кръгчета, лука, нарязан на едро, склидките чесън и черния пипер.
2. Захлюпете капака на тенджерата и кипнете скаридите. Разбъркайте ги и ги извадете.
3. Поднесете ги със сос тартар.
Сос тартар
Продукти:
1 ч.ч. майонеза
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. много на ситно нарязан лук
1 ч.л. горчица
сол
черен пипер
сока на 1/2 лимон
1. Смесете ситно нарязания лук (почти като настърган), майонезата, киселото мляко и горчицата. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок.
2. Този сос е подходящ за студени рибни предястия, скариди, яйца и салати.
Лимонов йогурт
Продукти:
600 г изцедено кисело мляко
3 яйца
1 ч.ч.захар
сока и кората на един лимон
1. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте жълтъците с половината от захарта докато побелеят. Не прибавяйте захарта на веднъжа поне на три пъти за да могат жълтъците да я поемат напълно.
2. Остържете кората на лимона. Изцедете сока. Кмесете киселото мляко със сока и кората на лимона. Прибавете ги към жълтъците. Сложете сместа в хладилник хубаво да се охлади.
3. Разбийте белтъците на сняг с останалата захар. Прибавяйте захарта на няколко пъти. Смесете ги със студената млечна смес внимателно, като разбърквате със шпатула, за да не спаднат белтъците.
4. Замразете сладоледа в камерата на хладилника, като го ръзбърквате през около 20 минути или в машина за сладолед според изискванията на производителя.
5. Сервирайте със захаросани лимонови резенчета.
Тилапия с хрупкава кашкавалена коричка
Продукти:
600 г филе от тилапия
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1 склидка чесън
сока на 1/2 лимон
за коричката:
3 филии стар хляб
1 с.л. зехтин
кората на 1/2 лимон
сол
черен пипер
лют червен пипер
3-4 стръка магданоз
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
1. Сложете в тава зехтина, сол ,черен пипер, сока от лимона и пасирания чесън.
Оваляйте добре рибните филета и ги оставете да престоят за половин час.
2. Сложете филиите вчерашен хляб в робота и ги смелете на трохи. Добавете зехтина, лимоновата кора, сол, черен пипер, лют червен пипер, малко ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал. Объркайте всичко.
3. Сложете от овкусените трохи на купчинка върху всяко рибно филе.
4. Запечете в предварително загрята на 200 С фурна за няколко минути.
сряда, 18 май 2011 г.
Тарта с пиле
Продукти:
за тестото:
125 г краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
щипка сол
за плънката:
2 яйца
1 ч.ч. сметана
1 бр пилешки гърди, сварени или печени
1 ч.ч. сирена-сирене, топено сирене, кашкавал
сол
черен пипер
1. Сложете в купата на кухненския робот брашното и солта и ги размесете. Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете в камерата на хладилника да замръзне. Добавете го към брашното
и го разбийте за кратко. Трябва да се получи пясъчлива смес.
Добавете малко по малко водата, която трябва да бъде много студена, почти замръзнала. Съберете тестото на топка,
завийте го с найлоново фолио и го приберете за 1 час в хладилника.
2. Нарежете пилешките гърди на ситно. Разбийте яйцата. Добавете пилешкото, сметаната, сирената. Подправете със сол и черен пипер.
3. Разточете тестото върху добре набрашнена повърхност.
Навийте листа на точилката и го пренесете върху тавичката.
Разпределете го равномерно, като образувате висок ръб от страни.
Изрежете излишното тесто.
Надупчете с вилица кората.
Покрийте я с хартия за печене и изсипете върху нея 1 ч.ч. семена от боб или леща. Те ще попречат на тестото при печене да се надигне и деформира.
Изпечете кората в загрята на 200 С фурна. Оставете я да изстине.
4. Изсипете плънката в кората
и запечете тартата за около 30 мин. докато се зачерви в загрята на 200 С фурна.
Абонамент за:
Публикации (Atom)