вторник, 16 юли 2013 г.

Калмари с бяло вино и императорски ориз



Продукти:

500 г калмари
2-3 с.л. зехтин
2 склидки чесън
1-2 стръка зелен лук
100 г императорски ориз
50 г орехи
50 мл бяло вино
рибен (зеленчуков) бульон
сол
черен пипер
лют пипер
магданоз
лимонова кора

1. Отделете пипалата на калмарите и ги нарежете на ситно.


2. В тенджерка загрейте малко зехтин. Запържете до омекване ситно нарязаните лук и чесън. Добавете виното и го оставете да се изпари напълно. Прибавете нарязаните на ситно пипала на калмарите да се запържат за кратко. Добавете ориза и ореховите ядки. Залейте с вода и оставете сместа да поври малко. Подправете със сол и черен пипер, малко лют пипер на вкус, настъргана лимонова кора и магданоз.


3. С малка лъжичка напълнете от плънката в телата на калмарите. Подредете ги в тенджера. 


Добавете около тях останалата плънка. Полейте ги с лъжица зехтин и добавяйки малко по малко бульон, ги задушавайте около 20 минути. Поръсете ги с още малко лимонова кора и магданоз и ги сервирайте.




1 коментар: