неделя, 7 юли 2013 г.

Хрупкави тиквички по гръцки





Продукти:

1 кг тиквички
сол
брашно
ледена вода и кубчета лед
зехтин за пържене


1. Сложете купа със студена вода във фризера да се изстуди още.
2. Нарежете тиквичките на дълги ленти, колкото се може по-тънко (може да използвате специално ренде-мандолина или белачка за зеленчуци). Сложете ги в купата със студената вода, добавете 2-3 с.л. сол и ги приберете в хладилник. Водата трябва да стане доста солена за да се овкусят тиквичките.


3. Загрейте мазнината за пържене. Пригответе си купичка с много студена вода, в която пуснете допълнително няколко кубчета лед.
4. Непосредствено преди самото пържене, извадете няколко ленти тиквички от водата, подсушете ги леко с домакинска хартия, оваляйте ги в брашно. Може да сложите малко брашно в найлонов плик, да сложите няколко ленти тиквички в него и да го разтръскате добре, докато добре се овалят. (Не слагайте много тиквички на веднъж, защото брашното много ще се овлажни. Не ги и оставяйте да престоят в брашното. Най-добре да си приготвяте толкова, колкото ви трябват за един тиган). Изтупайте излишното брашно. Потопете за секунда тиквичките в купичката с ледена вода и пържете в горещата мазнина.


5. Така приготвени, тиквичките стават изключително хрупкави. Сервирайте ги с млечен сос с копър, чесън и счукани орехи.










2 коментара:

  1. Много ги харесвам! Твоите са разкош! И снимките ти са много апетитни! Прекрасна нова седмица, Еми!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,Еми,какви вкусотийки пак ни предлагаш,идеални са ти тиквичките,комплименти,мила!

    ОтговорИзтриване