вторник, 16 юли 2013 г.

Лимонено руло



Продукти:

за блата:

5 яйца
5 с.л. брашно
5 с.л. захар

за крема:
0,500 л вода
сока и кората на 1 лимон
3 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. масло

шам:
3 белтъка
6 с.л. захар
6 с.л. вода

1. Застелете тавичка с хартия за печене. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Пресейте брашното в дълбока чиния. Сложете белтъците в суха купа и ги разбийте с миксер до твърд сняг.

 
Прибавете лъжица по лъжица от захарта. Добавете един по един жълтъците.

 

Спрете миксера и прибавете малко по малко брашното, като разбърквате внимателно с шпатула.


Изсипете тестото в тавата и печете за няколко минути в предварително загрята на 180 С фурна.


Щом се зачерви, извадете блата, обърнете го върху кърпа, отделете хартията и го навийте веднага на руло.



Започнете с направата на крема и шама.
1. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте жълтъците, брашното, сока и кората на лимона в 100 мл вода.
2. Загрейте останалата вода и половината захар на котлона.
3. Щом водата заври и захарта се разтопи, дръпнете от котлона и започнете да добавяте от брашняната смес на тънка струйка като бъркате непрекъснато. Върнете крема на котлона и варете на слаб огън, при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. Прибавете маслото и го разбъркайте да се стопи. Оставете го да изстине.



4. За шама от белтъци. Сварете захарта с водата на гъст горещ сироп. Разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете на капки захарния сироп, като продължавате да разбивате. Горещината му ще стабилизира белтъците.
5. Сглобете рулото: Развийте блата. Разпределете върху него крема. С помощта на кърпата го навийте на руло. Преместете го в подходящ поднос. Покрийте го с шама от белтъци.





2 коментара:

  1. Еми,приказно рулце си направила,толкова е свежарско и ароматно!Разкошни снимки!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошно руло, с лимонен аромат!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване