вторник, 21 януари 2014 г.

Ябълков кекс



Продукти:

3 яйца
200 г захар
70 мл олио
250 г брашно
1 бакпулвер
1 кг ябълки
2 -3 с.л. захар
1 ч.ч. орехови ядки, нарязани на едро
1 с.л. канела

1. Обелете и настържете ябълките. Объркайте ги с канелата, 2-3 с.л. захар и 1 ч.ч. нарязани на едро орехови ядки.
2. Разбийте яйцата със захарта докато побелеят и увеличат обема си. Малко по малко, като продължавате да разбивате добавете олиото.


Внимателно, като разбърквате с шпатула или дървена лъжица, прибавете брашното, смесено с бакпулвера.


3. Изсипете 2-3 от сместа в кексова форма, предварително намазана с масло и поръсена с брашно.


Разпределете отгоре настърганите ябълки.


Сипете останалото тесто. Не се притеснявайте, ако не покрива плътно ябълките. При печене то увеличава обема си.


4. Печете кекса в предварително загрята на 180 С фурна до зачервяване. Проверявайте готовността му с дървена клечица - тя трябва да излиза суха.




3 коментара: