четвъртък, 2 януари 2014 г.

Пълнени ябълки в орехова обвивка



Продукти:


за пошираните ябълки:
12 малки ябълки
1-2 лъжици захар
парче шушулка ванилия
пръчка канела
1-2 пъпки карамфил
1-2 зърна бахар
3-4 зърна черен пипер
1 звездичка анасон
парче лимонова кора
парче портокалова кора

за плънката:
50 г орехови ядки
50 г сушени плодове по избор
1 с.л. сладко от портокалови корички (може да сложите друго сладко, мед или 1 с.л. захар)
1 с.л. канела

за кексовата обвивка:
2 яйца
60 гр захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
60 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
125 гр смлени орехи
1 с.л. канела

мармалад от кайсии за глазиране


1. Обелете ябълките и ги почистете от семките с лъжичка, като се стараете да останат цели. Ако искате, може предварително да им отрежете капаче с дръжката.
2. Сложете ги в тенджерка с малко вода, 2-3 с.л. захар и подправки и ги сварете на тих огън под капак докато омекнат. Оставете ги да изстинат във водата за да поемат ароматите.
3. За плънката счукайте ореховите ядки, добавете нарязани на ситно сушени плодове ( кайсии, сливи, стафиди или боровинки), сладко от портокалови корички (може да сложите друго сладко, мед или захар и допълнително настъргана кора от лимон или портокал за аромат), канела.


4. За кексовото тесто смелете ореховите ядки с 1 с.л. канела, брашното, бакпулвера, солта и ванилията.



5. Разбийте яйцата със захарта до като побелеят и образуват гъст крем. 


Прибавете сместа с брашнои смлени орехи лъжица по лъжица, като разбърквате внимателно с дървена лъжица или шпатула с движение от долу на горе за да не спаднат яйцата. 


6. Сложете по 1 с.л. от тестото във форми за мъфини. 


Подсушете ябълките с домакинска хартия или салфетка и ги поставете в средата на кексчетата. 


Напълнете ги с плънка и похлюпете с капаче (може и без капачета). 




7. Печете кексчетата в предварително загрята на 180 С фурна.
8. Загрейте 1-2 с.л. мармалад от кайсии и намажете кексчетата отгоре още докато са горещи. Ако искате, може и да ги поръсите с пудра захар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар