петък, 10 януари 2014 г.

Коледен плодов сладкиш



Продукти:

1 кг смес от сушени плодове (кайсии, боровинки, стафиди, сливи), захаросани плодове, коктелни череши, сладко от зелени смокини и портокалови корички
настърганата кора на 1 портокал и 1 лимон
2 ч.ч. смес от ядки (бадеми, лешници, орехи)
50 мл силно кафе
50 мл пресен гроздов или портокалов сок
50 мл ром
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 с.л. канела
2-3 пъпки карамфил, смлени
щипка индийско орехче
250 г краве масло
150 г захар
100 г мед
6 яйца

150 мл ром за напояване


1. Нарежете плодовете и ядките на парченца. Залейте ги с кафето, рома и гроздовия сок и ги оставете за една нощ да се накиснат и поемат течността.


2. Смесете брашното, бакпулвера и подправките ( карамфил, канела и индийско орехче. Добавете ги към плодовете и разбъркайте.


3. Разбийте маслото със захарта, добавете 1 по 1 яйцата и меда. 


Добавете сместа към плодовете и разбъркайте добре. 


4. Изсипете тестото в тава, покрита с хартия за печене. Печете го в предварително загрята на 160 С фурна за около час и половина - проверявайте с дървена клечка. Забодена в средата му трябва да излиза чиста. Оставете го да се охлади напълно.
5. Напоете с ром парче тензух. Завийте с него сладкиша. Овийте го отгоре с найлоново фолио и го приберете на хладно място - мазе, таван, хладилник за 1 месец.



2 коментара:

  1. Уникален сладкиш,Еми!Какво не бих дала за едно парченце,толкова е богат и ароматен!Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, наистина е уникален! Страхотно изглежда! Комплименти!

    ОтговорИзтриване