четвъртък, 29 август 2013 г.

Октоподчета в доматен сос




Продукти:

500 г октоподчета
1 дафинов лист
1/2 лимон
2 с.л. зехтин
1 малка гравичка лук, нарязана на ситно
2 склидки чесън, нарязани на ситно
2 филенца аншоа, нарязани на ситно
шепа маслини
1 ч.ч. смлени домати
200 г чери домати
лют червен пипер или парче люта чушка
сол
черен пипер
пресен босилек
пресен магданоз

1. Залейте октоподчетата със студена вода. Прибавете 1 дафинов лист и 2-3 резенчета лимон и ги сварете за 10-15 минути докато започнат за омекват. 



Не бива да се преваряват, защото ще станат жилави. Отцедете ги от водата и ги нарежете.
2. Загрейте зехтина. Задушете в него лука и чесъна. Добавете аншоата и смлените домати. Оставете соса да поври 5-10 минути, докато се сгъсти. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
3. Прибавете маслините  и останалия лимон, нарязан на парченца, октоподчетата и чери доматите. Варете още минута, две и дръпнете от огъня. Поръсете с нарязан на ситно магданоз и босилек.







3 коментара:

  1. Много ми харесва предложението ти, Еми! Харесвам октопод, а по този начин ще е още по-вкусен.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Оооо,това си е тотално пиршество,Еми!Висша класа!Хубав петък и почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам морски дарове, а и тази рецепта изглежда толкова лятна и вкусна. Страхота е, поздравления!

    ОтговорИзтриване