понеделник, 18 март 2013 г.
Пълнен фазан
Продукти:
1 фазан с дреболиите
50 г бекон или пушена сланина
2 с.л. масло
малка главичка лук
1/4 ч. ч. ориз
50 г стафиди
сол
черен пипер
щипка лют пипер
щипка бахар
1 ч.ч. вино
1/2 ч.ч. вода
1-2 дафинови листа
4-5 пъпки карамфил
10 зърна черен пипер
за сгъстяване на соса: 1/4-1/2 ч.л. нишесте
1. Почистете фазана и го измийте добре. Накиснете го за една нощ заедно с дреболиите в смес от вино, ракия, вода, оцет, дафинов лист и няколко зърна черен пипер.
2. Измийте фазана от маринатата и го подсушете с домакинска хартия. Нарежете дреболиите и лука на ситно.
3. В тенджера разтопете маслото. Запържете в него лука и дреболиите. Добавете ориза да се запържи за кратко. Подправете със сол, черен пипер, щипка лют пипер и щипка бахар.
Прибавете 1/2 ч.ч. вода и оставете ориза да се задуши под плътно затворен капак на много ниска температура.
Прибавете и стафидите и оставете плънката да изстине.
4. С остър нож направете малки дупки във гърдите и бутчетата на фазана и пъхнете в тях малки парченца бекон.
Посолете птицата от вън и от вътре със сол и черен пипер. Напълнете я с плънката и затворете отворите и с клечки за зъби. Завържете бутчетата за да не изтече плънката.
5. Сложете фазана в огнеупорна тавичка. Добавете дафинов лист, пъпки карамфил и зърна черен пипер.
Залейте с чаша вино и половин чаша вода. Захлюпете тавата с капак или я покрийте с алуминиево фолио. Гответе ястието в загрята на 150 С фурна до готовност. Поливайте птицата от време на време с отделилия се сос. Ако е необходимо, може да добавите още малко вода. Накрая отстранете капака и печете още 15-20 минути докато кожичката се зачерви и стане хрупкава.
6. Извадете птицата да си почине за 10-15 минути. Отцедете образувания сос. Загрейте го на котлона до кипване. Разтворете малко нишесте в 1-2 с.л. студена вода. Започнете да го прибавяте капка по капка във врящия сос докато се сгъсти. Бъркайте непрекъснато.
7. Сервирайте фазана със соса и резенчета лимон.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар