вторник, 3 ноември 2015 г.

Пай с карамелена тиква



Продукти:

за тестото:
125 г краве масло, студено
200 г брашно
100 г захар
100 г орехови ядки
щипка сол
1 ч.л. канела
1 яйце
1-2 с.л. студена вода /при необходимост/

за плънката:
2 ч.ч. пюре от предварително сварена или печена тиква
100 г захар
200 мл течна сметана
1 яйце
1 с.л. подправки по избор-канела, кардамон, карамфил, индийско орехче
100 г орехови ядки - по избор

1. Сложете в кухненски робот брашното, солта, захарта, ореховите ядки и канелата. Смелете всичко добре.


2. Добавете маслото, нарязано на кубчета и миксирайте пак.


Прибавете яйцето. Смелете. Трябва да се получи меко ронливо тесто. Ако е необходимо, може да добавите лъжица студена вода.


Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете за час в хладилник за да се охлади.
3. Разточете тестото с дебелина 0,5 см, прехвърлете го в тава за пай и изрежете излишното.




Не го изхвърляйте. От него може да изрежете фигурки за украса на пая или да изпечете бисквити.
4. Сложете върху тестото хартия за печене и го запълнете с някакви зърна за тежест. Аз ползвам стар боб, който съхранявам в кутия и използвам многократно. Тежестта пречи на тестото да се надигне при печенето неравномерно и да се деформира.


5. Печете тестената кора в предварително загрята фурна на 180 С до леко зачервяване. Извадете кората и я оставете да се охлади напълно.
6. За плънката сложете захарта в тенджерка и я карамелизирайте.


Дръпнете я от котлона и добавете сметаната, като бъркате енергично за да се разтвори захарта.


Ще получите страхотен карамелен крем с вкус на старите бонбони "Карамел-му".


7. Добавете предварително сварената тиква и подправките. Когато сместа изстине, прибавете и 1 яйце. Разбъркайте добре и я изсипете в тестената кора.


8. Може по края на пая да поръсите нарязани на едро орехови ядки или да изрежете фигурки от останалото от кората тесто. Печете го в предварително загрята на 180 С фурна докато плънката леко стегне. Охладете го напълно преди да го нарежете и сервирате.




Няма коментари:

Публикуване на коментар