сряда, 28 октомври 2015 г.

Маслен сладкиш с дюли



Продукти:

за тестото:
125 г краве масло
200 г брашно
100 г захар

за плънката:
1 кг дюли
2-3 с.л. захар
1 пръчка канела /1 ч.л. смляна/
1 звездичка анасон
няколко зърна черен пипер и бахар
парче лимонова кора
парче портокалова кора

за заливката:
3 белтъка
3 с.л. пудра захар
шепа орехови ядки

1. Смесете в купа маслото със захарта. Добавете брашното и омесете меко тесто.
2. Завийте тестото в найлоново фолио и го приберете за час в хладилника. Така ще може да се обработва много по-лесно.


3. Обелете дюлите и ги почистете от семките. Нарежете ги на парченца. Залейте ги със съвсем малко вода. Добавете захар и подправки и ги сварете до омекване. Нека водата да се изпари напълно и дюлите леко да се карамелизират. Оставете ги да се охладят напълно. Ако са топли, ще разтопят тестото.


4. Разточете тестото на правоъгълник.


5. Подредете върху него дюлите.


Запечете сладкиша в предварително загрята на 180 С фурна докато тестото леко се зачерви.
6. Разбийте белтъците на сняг като добавяте малко по малко захарта.
7. Разпределете белтъците върху дюлите. Поръсете с ореховите ядки.


 Върнете сладкиша във фурната още за няколко минути докато белтъците се зачервят.




1 коментар:

  1. Еми, чудесен сладкиш. Тази година ми донесоха голямо количество дюли, какво ли правих с тях, но останаха още. Непременно ще опитам и това, благодаря! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване