вторник, 12 ноември 2013 г.

Ябълкови рози



Продукти:

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол


за плънката:
1 кг ябълки
1/2 ч.ч. захар
подправки по избор:
1 пръчка канела
1-2 ч.л. черен пипер на зърна или бахар
2-3 звездички анасон
кората на 1 лимон или портокал
1/2 шушулка ванилия


20 г краве масло
1-2 с.л. захар за поръсване
2 с.л. мармалад от кайсии за глазиране

1. Нарежете ябълките на тънки филийки.


2. Сложете ги в тенджерка със студена вода, малко захар, резен лимон, парче портокалова кора, канела, няколко зърна черен пипер и бахар, пъпка карамфил и звездичка анасон. Варете ги на много тих огън докато омекнат. Оставете ги да изстинат в течността. (виж Поширани круши)


3. Замесете масленото тесто (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто) Оставете го да почина за 30 минути в хладилник. Разточете го на лист с дебелина 2-3 мм. Нарежете го на ленти с широчина 2,5-3 см.


Подредете резенчетата ябълки върху всяка лента, на около сантиметър от долния край, като леко ги застъпвате.


Прегънете долния край на лентата върху ябълките.


Навийте лентата на руло.



4. Подредете ябълковите рози в гнездата на тавичка за мъфини.
5. Разтопете маслото. Намажете розите с разтопеното масло и ги поръсете с малко захар.



Печете ги в загрята на 180 С фурна докато порозовеят. Загрейте мармалада до завиране. С четка намажете розите. Може да ги поръсите допълнително с канела и пудра захар.








3 коментара:

  1. Много хубаво са се получили!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм,представям си колко са ароматни розичките,че и как прецизно оформени и толкова карамелено златисти,браво,Еми,великолепна рецепта!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Еми, прекрасно предложение от твоя страна. Завиждам ти най-благородно на търпението и усърдието. Поздравление!

    ОтговорИзтриване