вторник, 5 февруари 2019 г.

Говежди бохчи в сос с маслини, розмарин и чесън




Продукти:

5-6 телешки/говежди/ пържоли.
30 г мас, краве масло или зехтин
50г настърган кашкавал
50г пикантен колбас
3-4 склидки чесън
150 г натурални маслини
стрък розмарин
няколко стръка магданоз
1 малка глава лук, нарязана на ситно
700 г смлени домати
сол
черен пипер

1. Начукайте добре пържолите. Посолете ги със сол и черен пипер.
2. Нарежете колбаса на ситно. Пасирайте чесъна. Отделете няколко цели маслини за соса, останалите нарежете. Смесете в купичка нарязаните маслини, колбас, чесън, розмарин и малко магданоз.
3. Сложете върху всяка пържола по 1 с.л. от сместа.


Загърнете като бохча и забодете с клечка за зъби. Не се притеснявайте, че остават отвори. Като се разтопи кашкавала по време на готвенето ще излезе от тях заедно с част от плънката и ще сгъсти и овкуси соса.


4. Загрейте мазнината в тенджера. Сложете лука и го оставете леко да се запържи. Добавете доматите. Щом заври, поставете внимателно бохчите вътре. Посолете със сол и черен пипер. Оставете ястието да къкри на тих огън. След час добавете останалите цели маслини. Гответе около 1,5 - 2 часа. Ако е необходимо прибавете малко вода.
Пържолите не е задължително да са от филе, може да са от бут. Ястието може да се приготви и със свинско или пилешко месо. В този случай намалете времето за готвене.




Няма коментари:

Публикуване на коментар