неделя, 3 февруари 2019 г.

Круши в тесто с карамелен сос с уиски




Продукти:

за соса:
100 г захар
30 г краве масло
100 мл течна сметана
1 с.л. уиски или бренди

500 г многолистно тесто
2-3 круши
50 г орехови ядки
2 с.л. захар
1/2 ч.л. канела

за намазване:
1 яйце
1 ч.л. прясно мляко
1 ч.л. олио

за соса:
1. Изсипете захарта в тенджера с маслото и я загрейте да се карамелизира. Дръпнете от огъня и добавете сметаната, като разбърквате. Пазете се за да не се изгорите. Сместа започва да кипи. Добавете уискито и оставете соса да се охлади. Може да го съхранявате в бурканче в хладилник. Студен леко се втвърдява като на снимките. Ако искате по течен сос, трябва да го затоплите малко преди сервиране.

1. Обелете крушите, разполовете ги и ги почистете от семките.


2. Счукайте орехите и ги смесете със захарта и канелата. По формата на крушите изрежете бутертестото. За всяка половинка круша ви трябват 2 парчета - едното по-щироко от всяка страна от крушата с 1/2 см за основа, а другото - по-широко с около 2 см от всяка страна - за капаче. / Големината на капачето зависи от големината на крушите./ От изрезките изрежете листенца за украса.



3. Напълнете всяко парче круша с малко от ореховата плънка.


Захлюпете го върху по-малкото парче тесто. Покрийте отгоре с другото. Притиснете в краищата за да се запечатат добре. Сложете крушите в тавичка, покрита с хартия за печене. Украсете ги с изрязаните листенца.


Намажете ги с разбитото с малко прясно мляко и олио яйце. Печете ги в предварително загрята на 180 С фурна до зачервяване.






Няма коментари:

Публикуване на коментар