четвъртък, 7 февруари 2019 г.

Баклава с готови кори

Продукти:

2 пакета по 500 г кори за баница
800 г орехови ядки
1 с.л. канела на прах
1/2 ч.ч. захар
250 г краве масло

за сиропа:
500 мл вода
500 г кристална захар
сока и кората на 1/2 лимон
2 пак.ванилия

1. Смелете на едро ореховите ядки заедно с канелата и захарта. Може да използвате и други ядки - лешници или шам-фъстък.
2. Извадете корите от пакета. Обикновено в един пакет има около 14 кори. Така ще имате общо 28 кори. Отбележете с дъното на тавата, в която ще редите баклавата кръг и изрежете с остър нож корите по него. Така ще имате около 800 г кори. Изрезките може да намачкате и използвате за баница.


3. Разтопете маслото.
4. Намажете тавата с масло. Подредете 7 кори, като мажете с масло всяка от тях.


5. Разпределете отгоре 1/3 от ореховата смес.


6. Отново наредете 7 кори, намазани с масло. Отново 1/3 орехи, пак намазани кори, орехи. Завършете със седем намазани кори. Така ще получите 4 пласта кори и три пласта орехи между тях.
7. Нарежете баклавата на парчета. Аз правя красива снежинка като първо режа на четири. После всяка четвъртинка режа на две.


Правя разрези, успоредни на бедрата на образувания триъгълник. Всеки ред започвам от средната линия.След това правя разрези, успоредни на основния.


Намажете останалото масло, така, че да влезе в направените разрези.
7. Печете баклавата в предварително загрята на 180 С фурна до зачервяване /около 35-40 минути/. Оставете я да изстине за една нощ.


8 Сварете сиропа, като сложите в тенджера водата, захарта и лентички лимонова кора /само жълтата част/. Може да сложите допълнителни аромати по ваш вкус - портокалова кора, пръчка канела, звездичка анасон, зърна черен пипер за пикантност и др. Щом сиропът се сгъсти и започне да образува капка в студена чиния, дръпнете го от огъня и добавете в него сока на 1/2 лимон и прахчета ванилия. Още горещ го залейте върху добре изстиналата баклава. Оставете я още за 24 часа да се напои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар