сряда, 18 юни 2014 г.

Гъбена сарма



Продукти:

300 г гъби печурки
2-3 с.л. олио
1 малка глава лук или 2-3 стръка зелен
1 каф. ч. ориз
смес от сушени или пресни подправки (през лятото суша и смилам подправки и зеленчуци (зелен лук, чесън, магданоз, копър, коприва, спанак, лапад, изобщо всичко, каквото има в градината през пролетта, а по-късно и моркови, целина, праз, кромид лук) и си правя миксове, с които после подсилвам вкуса на ястията)
сол
черен пипер
червен пипер

за палачинките:
1 яйце
1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. вода
щипка сол
масло за пържене

6-8 парчета топено сирене (или топчета моцарела)
100-150 г кашкавал

1. Нарежете лука и магданоза на ситно, а гъбите на малки кубчета.
2. Загрейте олиото в тенджера. Запържете лука. Добавете гъбите и пържете докато започнат да покафеняват. Прибавете ориза и го объркайте хубаво да се оваля в мазнината и да побелее. Залейте с 3 каф. чашки вода. Подправете със сол, черен и червен пипер, подправки и оставете ястието да покъкри на слабо докато оризът поеме всичката течност.


3. Разбийте яйцето с брашно, вода и щипка сол и изпечете 6-8 палачинки.
4. Сложете в средата на всяка палачинка по 1 голяма лъжица от плънката и парче топено сирене или моцарела.


5. Завийте палачинките като сарма и ги подредете в намазана с масло тавичка.



Поръсете обилно с настърган кашкавал.


Запечете ястието да зачервяване.


Сервирайте със свежа салата и много обич.








5 коментара:

  1. Чудесно ястие:хем за основно става,хем за ордьовър....Поздрави,Еми!

    ОтговорИзтриване
  2. Много, ама много ме се хареса това, Емилия!

    ОтговорИзтриване
  3. Ще направя задължително.Искам да попитам и да взема съвет как се сушат различните зеленчуци и треви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Суша си отделно магданоз, копър, стръкчета коприва, листа лапад, спанак, пресен лук и чесън (разполовени стръкове, за да изсъхнат по-бързо), понякога слагам и левурда. Като изсъхнат ги смилам с кухненски робот и ги прибирам в бурканчета. Това е за зеления микс. Другият е малко по-сложен - целина, магданоз, лук, нарязан на тънки шайби, праз (зелената част основно, нарязана на тънки ленти), червени пиперки, моркови, нарязани на тънко и предварително малко попарени за да изсъхнат по-лесно. Може да се сушат на сенчесто и проветриво място. Аз имам уред за сушене на плодове и зеленчуци и там става за няколко часа. Смесвам изсушените зеленчуци, смилам ги в кухненски робот и пазя в бурканчета. Ползвам ги през цялата година. Ако са изсъхнали добре, могат да се съхраняват без проблем. Става нещо като "Маги-малки тайни", но без сол и консерванти.

      Изтриване
  4. Еми, страхотни са, страхотни! Много вкусни! Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване