събота, 14 декември 2013 г.

Печени равиоли със сирена



Продукти:

за тестото:
2 големи яйца
200 г брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 с.л. зехтин


за плънката:

200 г бяло саламурено сирене
топено сирене, синьо сирене (по желание)
1 яйце
1 с.л. ситно нарязан магданоз

за соса:
1 малка глава лук
2 склидки чесън
2 с.л. зехтин
50 мл бяло вино 
0,500 кг домати, смлени
1 дафинов лист
сол
черен пипер
лют червен пипер
шепа пресен босилек
риган


1 белтък
200 г моцарела

1. От яйцата и брашното омесете твърдо тесто (виж Как се прави тесто за паста ). Покрийте го с кърпа и го оставете да си почине 10-15 минути.


2. Нарежете лука и чесъна много на ситно. Задушете ги в зехтина на слаб огън.Добавете виното и оставете да покъкри. Добавете смлените домати, 1 дафинов лист, сол, черен пипер и малко лют червен пипер. Оставете го да ври на слабо докато изври течността. Разбърквайте от време на време. Накрая дръпнете соса от огъня и добавете шепа нарязани на ситно босилек и риган (виж  Италиански доматен сос ).


3. Натрошете сиренето. Смесете го с яйцето и ситно нарязания магданоз. Ако желаете, може да добавите и други сирена.
4. Разточете тестото на еднакви по големина листове. 


Намажете ги с белтък. 


Гребете от плънката с лъжичка и я разпределете върху единия лист. 


Поставете отгоре другия лист и притиснете с пръсти около плънката. 


Нарежете равиоли със специален нож или ръба на порцеланова чиния (Порцеланът притиска и помага да се слепят краищата. Не използвайте нож). 



5. В подходяща тавичка сложете малко от соса. Подредете отгоре пласт равиоли. 


Отново полейте със сос. 


Редувайте така до свършване на продуктите, като гледате да завършите със сос. Покрийте най-отгоре с резенчета моцарела. 


6. Запечете ястието до зачервяване в загрята на 180 С фурна.




2 коментара:

  1. Браво, Еми, прекрасни са! Имам идея колко време изисква човек сам да си направи пастата, така че моите адмирации. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са, Еми, вкусни и много, много изкушаващи! Много полезни постъпкови снимки от процеса по приготвянето! Поздрави!

    ОтговорИзтриване