понеделник, 14 октомври 2013 г.

Пълнени праскови в хрупкава коричка



Продукти:

6-8 праскови

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за плънката:
100 г орехови ядки
1 ч.л. канела
1 с.л. мед

1. Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете във фризера за 15-20 минути. Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта. Добавете маслото и миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите малко по-малко от грахово зърно. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода (почти до замръзване). Изсипете трохите на плота. Съберете ги на топка тесто. Не месете тестото, за да не стане жилаво. Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 1 час (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто )
2. Обелете плодовете и ги почистете от костилките. Може да напълните малки круши, като ги издълбаете с лъжичка. 


3. Смесете в купичка ореховите ядки, канелата и меда. Ако желаете, може да сложите стафиди или други сушени плодове, предварително накиснати в ром.


4. С получената смес напълнете плодовете и ги затворете отново. 



5. Разделете тестото на 6-8 части (в зависимост от големината на плодовете). Разточете всяка част на лист.


Сложете напълнената праскова в средата на листа и съберете краищата му като бохча.


Не бива да се затваря плътно. Нека да останат малки отвори, от където да излиза парата.


6. Сложете всяка праскова в чашка за крем или в тава с гнезда за мъфини.


7. Запечете сладкишите в предварително загрята на 180 С фурна за около 30-40 минути или до златисто.




3 коментара:

  1. Страхотна идея,Еми!Идва ми да грабна една купичка и да захрупам коричката,великолепни са десертите ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми хареса предложението ти, Еми! Оригинално, семпло и безспорно много вкусно! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Еми, великолепно изпълнение. Само предполагам колко е вкусно!

    ОтговорИзтриване