четвъртък, 3 септември 2015 г.

Трюфел лешникова торта



Продукти:

за блата:
3 яйца
80 г пудра захар
80 г краве масло на стайна температура
80 г черен шоколад
80 г лешници
1 с.л. какао

за крема:
400 г течна сметана
400 г черен шоколад
100 г масло
3 с.л. захар

лешников крокан:
200г лешници
1 ч.ч. захар

1. Смелете лешниците на едро.


Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
2. Начупете шоколада на парченца, сложете го в купичка и го разтопете в микровълнова или на водна баня. Разбийте маслото, добавяйки един по един жълтъците.


Прибавете какаото, разтопения шоколад и натрошените лешници.
3. Разбийте белтъците с пудрата захар.
4. Прибавете малко по малко разбитите белтъци към маслената смес, като разбърквате много внимателно с шпатула.


5. Изсипете сместа във форма за торта с отделящи се стени и печете в предварително загрята на 180 С фурна за 12-15 минути. В средата блата трябва да остане леко мек. Оставете го да изстине.

6. За крема загрейте сметаната с маслото и захарта. Добавете начупения шоколад и разбърквайте докато напълно се стопи.


Внимавайте да не заври. Оставете го да изстине.
7. За плънката сложете захарта в съд на котлона. Оставете я да се разтопи и карамелизира.


Набодете лешници на клечка за зъби.


Потопете ги в горещия карамел и ги оставете леко да изстинат. Изтеглете им връхче и ги набодете в буркан с ориз или сол докато изстинат напълно.



Добавете останалите лешници в карамела, разбъркайте и изсипете сместа върху намазнена хартия за печене да изстинат. Натрошете крокана в хаванче.

8. Сложете на дъното на тортена форма блата. Облепете стените и с найлоново фолио за да извадите после по-лесно тортата.


Намажете го с част от шоколадовата смес. Оставете в хладилник леко да стегне. Поръсете натрошените карамелизирани лешници и върнете тортата в хладилника.


Изсипете отгоре останалата шоколадова смес ( ако вече е стегнала, може да я загреете за да се разтопи отново и лесно да се разлива). Приберете тортата в хладилник. Може да запазите част от шоколадовия крем и да украсите с него тортата, да я поръсите с какао, да добавите шоколадови фигурки, карамелизираните лешници. Докато кремът е мек, маркирайте парчета за да разрежете тортата после по-лесно.






6 коментара:

  1. Еми, каква торта само! Прекрасна е, представям си колко наситен и запомнящ се вкус си постигнала. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Пир за сетивата ми е тази торта!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е, Еми! Предполагам, че има повод и желая щастие!

    ОтговорИзтриване
  4. Тази торта ме грабна още като прочетох името,а като разгледах снимките почнах да се облизвам. Имам два въпроса (със сигурност ще я направя) колко е диаметъра на формата и в блата няма брашно ,нали?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тортената ми форма е с диаметър 24 см. И не няма брашно, ролята на брашно вършат смлените лешници.

      Изтриване