петък, 12 октомври 2012 г.

Озахарени сушени плодове


 

Продукти:

4 кг сливи
2 кг захар
1 л вода

1. Изберете добре узрели, но твърди плодове. Измийте ги. Сцепете ги и им извадете костилките без да ги разполовявате напълно.
 

 2. Сложете в голям съд водата и захарта и ги сварете на гъст сироп - докато капка, капната върху студена чиния запазва формата си (виж Как се вари сладко).
3. Изсипете плодовете в сиропа и ги оставете на котлона само докато заврат. Дръпнете ги и ги оставете в сиропа да изстинат за 24 часа.
4. На следващия ден отцедете сливите. Сложете тенджерата със сиропа на котлона и го варете отново да се сгъсти. Дръпнете го от котлона, върнете плодовете отново в него и ги оставете да изстинат отново за 24 часа. Този път не ги варете.
5. На третия ден отцедете хубаво сливите. Оставете ги на въздух малко да позасъхнат. Наредете ги върху решетка и ги изсушете. Може да ползвате специален уред за сушене на плодове и зеленчуци, а може и да ги сложите във фурна, загрята на 40-50 С.  
6. Съхранявайте ги в сухи буркани и ги проверявайте от време на време.

 

Останалия сироп е много ароматен. Може да се сгъсти отново и да се използва като заливка за сладолед, сладкиши. Ако сложите малко плодове в него може да си сварите чудесно сладко.
По този начин може да изсушите и други плодове - вишни, череши, кайсии, дренки. Аз суших ябълки и круши, нарязани на резенчета.

 
При мен потъмняха на цвят, защото ги комбинирах със сливите и те ги оцветиха. Но иначе стават перфектни - лъскави и леко хрупкави отвън, но с мека вътрешност.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар