понеделник, 29 октомври 2012 г.

Милинките на маминка





Продукти:


за тестото:
300 мл вода
300 мл прясно мляко
1 с.л. меко масло
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 кг брашно
20 г прясна мая за хляб (1 пак суха)


за оформяне на милинките:
20 г краве масло
2-3 с.л. олио

за поливката:

125 г краве масло, размекнато
3-4 с.л. с връх галета
1 ч.л. сол, препълнена
3-4 с.л. прясно мляко

1. Залейте маята с малко от прясното мляко. Добавете захарта и я оставете да се разтвори. Прибавете останалото мляко, водата, маслото, брашното и солта и замесете меко тесто(виж как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса на топло за един час.





2. Разтопете маслото, заедно с олиото. Намажете тавичка с част от него (за тази доза ползвам голямата плитка тава от фурната). Разделете тестото на късове. Оформете дълги фитили.


Разделете ги на равни късчета с големината на голям лешник.



Топете ръцете си в маслото и оформяйте топчета.


Подредете ги в тавата.



Оставете да втасат още около час.




3. За поливката смесете маслото с галетата и солта на крем, като прибавяте по малко прясно мляко.


4. Намажете втасалите милинки с крема.









5. Загрейте фурната на 200 С. Преди да сложите милинките в нея, изсипете 1/2 ч.ч. вода за да се образува пара. Така милинките ще се вдигнат по-хубаво и ще станат пухкави. Печете ги до зачервяване. Извадете ги, завийте ги с кърпа и ги оставете да изстинат малко.





 

3 коментара:

  1. Много ми хареса рецептата,Еми,особено заливката .Непременно ще я пробвам,защото ги обичам с хрупкава коричка.Благодаря за споделянето.Поздравления имаш много интересни и оригинални рецепти.Следващата ще бъде твоето тесто за юфка и спагети,защото се сдобих с такава машинка.Хубав ден:))))

    ОтговорИзтриване
  2. Ау! Много хубава рецепта...В началото леко се шашнах, защото преди да прочета и да се вгледам внимателно забелязах масовата снимка с всичко топчета, но после се успокоих като видях, че са големи колкото лешник...И на мен заливката много ми хареса - много апетитни мъници!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! Това е любимото тестено изделие на фамилията и ги приготвям почти всеки месец. Изненадах се, че досега не съм ги публикувала!
    Диде, милинките могат да се приготвят и като по-големи топчета, но по този начин заливката успява да влезе във всеки процеп и всяка хапка е овкусена. Затова предпочитам да си поиграя малко повече.

    ОтговорИзтриване