четвъртък, 19 април 2012 г.

Печено агнешко бутче с чесън и розмарин



Продукти:

1 агнешко бутче, без джолан
1/2 глава чесън
2-3 стръка розмарин
2-3 връзки зелен лук
сол
черен пипер
30 г краве масло
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.л. нишесте

1. Изчистете чесъна. Нарежете го на филийки, а розмарина на ситно.


2. С остър нож шпиковайте бутчето с чесън и розмарин (направете дълбоки дупки в месото и поставете във всяка дупка парченце чесън и малко розмарин).


3. Посолете месото от всички страни със сол и черен пипер.
4. Нареже зеления лук и го сложете в тава, заедно с останалия чесън и розмарин. Поставете върху него бутчето. Поръсете парченца масло и налейте виното.


5. Завийте с фолио и печете в загрята на 170 С фурна за около 2 часа.
6. Махнете фолиото, увеличете температурата на фурната на 220 С и върнете месото да се запече.
7. Извадете бутчето и го оставете да си почине за 10-15 минути.
8. Прецедете соса. Размийте в 50 мл студена вода нишестето и внимателно го добавете към прецедения сос. Загрейте го на котлона да поври докато се сгъсти. Бъркайте го за да не загори.
9. Нарежете месото на тънки филийки. Сервирайте го полято с вкусния сос и  гарнитура от задушения лук, печени чеснови картофи .

1 коментар: