четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Пълнени дюли


Продукти:
500 г кайма
1 кг дюли
1 домат
1 глава лук
1 люта чушка
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 ч.л.червен пипер
1/2 ч.л.кимион
щипка бахар
1 ч.л.сол
магданоз
2 с.л. ориз
3 с.л. зехтин (олио)
2 с.л. брашно
1 жълтък
2-3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. оцет


1. Объркайте каймата с подправките (черен, червен пипер, кимион, сол и бахар, магданоз), ситно нарязания лук и ориза и я омесете добре.


2. Почистете дюлите. Отрежете им капачета и с чаена лъжичка ги издълбайте.


Нарежете вътрешността им много на ситно и я добавете към каймата.
3. Омесете каймата много добре и напълнете дюлите.


4. Потопете горният край на дюлите (частта, където се показва плънката) в брашно. Захлюпете ги с капачето. Подредете ги в тенджера или пръстен гювеч изправени.


Залейте ги с малко вода или зеленчуков бульон, в който разтворете останалото брашно. Добавете зехтин или олио ги варете на много слаб огън.
5. Когато дюлите омекнат, може да застроите ястието. Смесете 1 жълтък, 2-3 с.л. кисело мляко, 1/2 ч.л. оцет и добавете малко по малко от топлия сос.


Изсипете обратно сместа в тенджерата. Разбъркайте внимателно за да не се пресече яйцето.


1 коментар: