![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgXIlg6zldSn53WTEcI2NVgs-W4ny4MD1f-p-1Ii0hV3BfptBtXUDotm4lglQKWBW8dVq8Q2BEAnzMTaqh73zeuO12W2ygbRi2rv44VorRsDm1smxjwT2N51Mg-rvoHjvZVIbb4Bwv_OE/s640/IMG_6422.jpg)
За да почистите шкембе, независимо дали е телешко, свинско или агнешко:
1. Измийте хубаво под течаща вода шкембето. Намажете го от вътрешната страна (мъхнатата) с дебел пласт вар.
2. Втрийте я добре и го оставете да престои с нея 15-20 минути.
3. Измийте го под течаща вода, като го триете както се пере пране (или го стържете с обратната страна на нож). Ще стане меко и бяло.
За да почистите добре черва, трябва да ги обърнете и от вътрешната страна:
1. Измийте добре червата под течаща вода. Хванете крайчето.
2. Вкарайте пръчица, която не е с остър връх за да не пробие червото (аз използвам стара пластмасова кука за плетене с отчупен край, но може да бъде и дървена). Трябва да захванете крайчето и да го вкарате на вътре.
3. Нанижете червото на пръчицата.
4. Като нанижете цялото черво, хванете вкараното на вътре крайче и го издърпайте.
5. Така червото ще се обърне от вътрешната страна. Натрийте го със сол и го измийте под течаща вода. Солта ще помогне да се отстрани слузта. Обърнете така всяко черво 2-3 пъти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар