неделя, 8 април 2012 г.

Козунак "Руска плитка" с мармалад


 по идея от тук


Продукти:

150 г захар
150 мл прясно мляко
2 яйца и 1 белтък
щипка сол
500 г брашно
10 г прясна мая за хляб
100 г краве масло
кората на 1/2 лимон

за плънката:
мармалад от кайсии
натрошени орехи

за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. разтопено масло (олио)

1. Залейте маята с малко от млякото и 1 с.л. захар. Оставете я да се разтвори и разбъркайте.
2. Загрейте останалото прясно мляко и разтворете захарта в него. Оставете ги да се охладят до стайна температура. Разтопете маслото.
3. Сложете в контейнер на машина за хляб размитата мая. Добавете прясното мляко с разтворената захар в него, настърганата кора от 1/2 лимон, 1 с.л. от разтопеното масло и яйцата, леко разбити с вилица.


4. Сипете отгоре пресятото брашно. Включете машината на програма месене.
5. След първоначалното омесване на тестото, започнете да прибавяте с лъжица капка по капка от разтопеното масло. Изчаквайте тестото да поеме предишното масло, преди да добавите следващото.


6. Оставете тестото да втаса добре.
7. Разделете тестото на две. От това количество излизат 2 козунака.
8. Разточете го на голяма кора.


Намажете го с мармалад и го наръсете с орехи.


9. Навийте го на стегнато руло.


10. Отрежете парче с дължина 7-8 см от едната страна на рулото.


 Измерете същата дължина и от другата страна. От там прорежете рулото на две до края.



11. Прекарайте не разрязаното крайче между двете половини.


Усучете двете дълги парчета поотделно и помежду им.


12. Сложете отрязаното крайче в другия край на козунака.


Преместете го във форма за кекс. Оставете го да втаса.


13. Намажете го със смес от жълтък, прясно мляко и масло. Поръсете го със захар и малко натрошени орехи.


14. Печете козунака в загрята на 175 С фурна.


1 коментар: