неделя, 6 март 2011 г.

Как се прави млечен (сладкарски) крем

Този крем е един от основните в сладкарството. С него може да напълните еклери, да украсите торти, рула. Ако прибавите разтопен шоколад, ще получите страхотен шоколадов крем, а ако замените млякото с вода и лимонов сок - пухкав лимонов крем.

Продукти:


500 мл прясно мляко
6 с.л. захар (3 с.л. за белтъците и 3 с.л. захар за жълтъците)
3 яйца
2 с.л. брашно
ванилия
1 с.л. краве масло

1. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Сложете белтъците в суха купа.
2. Разбийте жълтъците с брашното и половината от прясното мляко.

 
Posted by Picasa

3. Другата половина от прясното мляко го сипете в тенджерка и го оставете да заври с 3 с.л. захар. Намалете силата на котлона. Прибавете врящото мляко в жълтъците на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато за да не се пресекат. Върнете сместа в тенджерата на котлона. Бъркайте енергично докато крема започне да се сгъстява. Обирайте добре дъното на тенджерата с бъркалката за да не загори.

 
Posted by Picasa
4. Прецедете крема през сито, за да отстраните евентуални бучици и да го направите по-гладък.

 
Posted by Picasa

5. Добавете ванилията и варете крема докато се сгъсти. Оставете го да изстине. След като поизстине го разбийте с миксер с размекнатото на стайна температура масло. Маслото го предпазва да не образува коричка.

 
Posted by Picasa

6. Разбийте на твърд сняг белтъците, като прибавяте на няколко пъти 3 с.л. захар. Щом станат твърди връхчета

 
Posted by Picasa

започнете да прибавяте по малко от белтъците в изстиналия крем. Разбърквайте внимателно от дъното към повърхността на сместа с шпатула или дървена лъжица. В никакъв случай не разбивайте енергично, иначе ще спаднат белтъците.

 
Posted by Picasa

7. В зависимост от рецептата може да не смесвате крема с разбитите белтъци, а да ги използвате за допълнителна украса или ефект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар