вторник, 21 септември 2010 г.

Мусака с патладжан

 
Posted by Picasa
Продукти:

500 г кайма (телешка или смес от 60% телешко и 40% свинско месо)
800 г патладжан
1 гл. лук
500 г домати
1 пиперка
1 морков
½ ч.л.черен пипер
½ ч.л.червен пипер
½ ч.л.кимион
½ ч.л.сол
1/4 ч.л.бахар
магданоз

за поливката:
3 яйца
1ч.ч. прясно мляко
1с.л. брашно

1. Объркайте каймата с подправките (черен, червен пипер, сол, кимион и бахар) и я омесете добре. Може да я приберете в хладилника и съхранявате така 2-3 дни.
2. Обелете патладжаните, измийте ги и ги нарежете на филийки. Поръсете ги със сол и ги оставете да си пуснат горчивата вода. Отцедете ги, измийте и подсушете. Запържете ги съвсем леко в малко мазнина. Отцедете ги и сложете в тавичка. Леко ги посолете.
3. Почистете лука, моркова и пиперката. Нарежете ги на ситно. Нарежете доматите на филийки. Ако са добре узрели може да ги обелите.
4. В мазнината от патладжана запържете до златисто лука, добавете моркова и пиперката.
5. Дръпнете от котлона, прибавете каймата и я размесете добре. Върнете на котлона и пържете докато се изпари течността. Посипете с нарязан магданоз.
6. Подредете в тавичка един ред патладжан, отгоре кайма, един ред домати, отново патладжан, кайма, домати.
7. Залейте с вода да се покрие и печете при 180 С докато се зачерви.
8. Разбийте брашното в прясното мляко. Добавете яйцата и посолете. Залейте запечената мусака и върнете във фурната. Печете докато добие хубава златиста коричка.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар