сряда, 15 септември 2010 г.

Как се прави компот

Това е един добър начин да се запазят плодовете в сезона им. Компотът е много полезен през зимните месеци като заместител на пресните плодове, като десерт или за консумация с тестени закуски - баница, тутманик, милинки и др. Много е разхладителен изстуден през горещите летни дни.
 
Posted by Picasa

Продукти:
плодове, здрави и добре узрели
захар

1. Измийте добре плодовете и ги почистете от дръжките. По едрите плодове (кайсии, сливи, круши) нарежете на четвъртинки. А дюлите например на по-малки парченца.
2. По желание някои плодове може да обелите (напр. праскови, ябълки, круши, дюли)
3. Сложене плодовете в буркани, като оставяте поне 4-5 см. празно място до гърлото на буркана. Понеже у дома пият най-вече сока от компота, слагам по-малко плод.
 
Posted by Picasa
4. Прибавете захар. При повечето плодове - 5 с.л. захар. При по-киселите плодове (напр. вишни) - по 6 с.л. захар.
 
Posted by Picasa
5. По желание може да прибавите и по един лист индрише за плодове, които не са много ароматни (аз слагам на сливи и ябълки).
 
Posted by Picasa
6. Долейте бурканите със студена вода и ги запечатайте с машинката.
 
Posted by Picasa
7. Минете с опакото на нож върху ръба на буркана за да притиснете гумичката на капачката.
 
Posted by Picasa
8. Подредете бурканите в голям съд, залейте ги с вода да покрие капачките и варете в продължение на 15 минути от завирането.
9. Извадете компотите и ги обърнете с капачката на долу. Оставете ги да изстинат.
 
Posted by Picasa

1 коментар:

  1. Еми, толкова е хубаво, че сте описали стъпките за правене на компоти - днес, много от по-младите нямат шанс да научат как се прави това. А истината е, че компотът е милион пъти по-естествена храна/напитка отколкото всеки сок в бутилка или кутия. Плод, захар и вода - само естествени съставки!
    Поздравления!
    Валя

    ОтговорИзтриване