понеделник, 20 септември 2010 г.

Сушени домати

 
Posted by Picasa

Сушенето е най-стария метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни, сладко-кисели плодове с интензивен аромат. За разлика от големите температурни амплитуди необходими при консервиране и замразяване, сушенето на домати изисква значително по-мек и лесен подход. При този метод се извлича влагата от плодовете и се повишават вкусовите им качества.

Всички видове домати могат да бъдат изсушавани, но за да постигнете най-добри резултати, използвайте тези с продълговати плодове. Те притежават плътна месеста обвивка, по-малко семена и са по-сухи от салатните сортове. Може да се използват и Чери домати. Те са склонни да задържат повече захари и киселини, в сравнение с другите видове и също са чудесни за сушене.



Какви да изберете


Изберете твърди и узрели домати. Не е задължително да бланширате преди сушене, но ги измийте и подсушете внимателно. За да си осигурите равномерно изсъхване, е необходимо да нарежете доматите на еднакви парчета. Разрежете продълговатите домати по дължина на половинки или четвъртинки, а Чери доматите на половинки или ги оставете цели. Другите видове можете да нарежете на парчета с дебелина 0,5-1 см, в зависимост от предпочитанията ви.

На слънце:

Този метод на сушене изисква благоприятни климатични условия (слънчеви дни с високи температури и ниска относителна влажност), като мястото за сушене трябва да е добре огрято от слънцето. Използвайте чисти пластмасови табли с мрежеста повърхност. Ако не разполагате с такива, вземете плитки пластмасови щайги. Поставете нарязаните домати в единични редове, оставяйки по 2 см разстояние между тях. Покрийте плодовете с тензух, който да служи като бариера срещу насекоми и птици. Поставете таблите поне на 1 метър височина. Прибирайте ги в къщи всяка вечер или при прогноза за дъжд. В зависимост от дебелината на резените, съдържанието на влага и климатичните условия, доматите ще придобият твърда кора с мека консистенция от 3 дни до 1 седмица.

Във фурната:
Най-удобният начин за сушене на домати в домашни условия е използването на обикновени газови или електрически фурни, които позволяват работа с по-ниски градуси. Сушенето във фурна отнема от 6 до 12 часа в зависимост от температурата, размера на плодовете и съдържанието на влага. Важно е да се премахне колкото се може повече влага без да се допусне плодовете да изсъхнат напълно. Колкото е по-ниско съдържанието на влага, толкова по-дълго доматите могат да бъдат съхранявани. Изсушените плодове трябва да са твърди и еластични.

Затоплете фурната до 70-80° С с включен вентилатор и поставете плодовете с обвивката надолу върху тава за печене, покрита с пергаментово фолио. Ако нямате вентилатор на фурната, то оставете вратичката леко открехната, за да може влажният въздух да излиза на вън. Проверявайте доматите периодично, като въртите тавите на определен интервал от време. Необходимо е изсушените плодове да са еднакво сухи, но не и лепкави след като изстинат. Трябва да са добре охладени преди да пристъпите към съхранението им. За да поддържате ниското водно съдържание, запечатайте ги в пликове с херметическо затвяряне, като предварително отстраните въздуха от тях. Съхранявайте ги на хладно (15-20°С), сухо, тъмно място за около 6 месеца. Сухите домати така също могат да бъдат съхранявани и в хладилник в херметически затварящи се купи до 8 месеца или замразени във фризера за около 1 година.
източник: http://www.gradinata.bg

И така:

1. Изберете здрави и твърди доматчета.
2. Измийте ги, подсушете и нарежете на половинки.
3. Наредете ги в тава , покрита с хартия за печене.

 
Posted by Picasa

4. Сушете доматите в загрята на 80 С фурна с пуснат вентилатор около 10-12 часа.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

5. Готови можете да ги запазите в хартиена или платнена торбичка или да ги мариновате в зехтин с чесън, зърна черен пипер и подправки (босилек, мащерка, риган и розмарин).

 
Posted by Picasa

Благодаря много на Йоана за идеята http://www.kulinarno-joana.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар