събота, 25 май 2013 г.

Печено свинско с хрупкава коричкаПродукти:

2 кг свинско месо от бута с кожа
10 г черен пипер
10 г червен пипер
1 ч.л. сол
5 склидки чесън
1 с.л. горчица
1 с.л. сух риган
малко лют червен пипер
2 с.л. олио
1 ч.ч. червено вино
1-2 дафинови листа

за гарнитура:
1 кг картофи

за сгъстяване на соса
1 ч.л. нишесте
студена вода

1. Счукайте чесъна със солта на паста. Смесете ригана, червения пипер, чесъна, горчицата и черния пипер на паста с олиото и малко вино.2. Отделете кожата на месото. Обърнете я и я отстранете част от сланината.


Прорежете я от външната страна на ивици около 1 см. Така подправките ще попият по-добре, ще се отдели повече мазнина и ще е по-лесно да нарежете после печеното на филийки.


3. Намажете месото с пастата.Втрийте от нея и в кожата. Сложете кожата върху месото и го овържете здраво с конец.(виж Как се овързва месо)4. Сложете месото в тавичка. Налейте останалото вино, добавете и дафиновия лист.


Печете месото първоначално за 10-15 минути в предварително загрята на 200 С фурна, а после я намалете на 160 С за още 1,5-2 часа. От време на време поливайте месото с образувания сок.


5.  Обелете картофите и ги нарежете на 2-3. Сварете ги за 10-15 минути в подсолена вода.. Да не се сваряват. Посолете ги още, ако е необходимо.


6. В последния половин час от печенето на месото, го извадете от фурната. Преместете го в по-голяма тава. Добавете леко подварените картофи. Отделете част от мазнината от соса и я добавете към месото и картофите. Объркайте картофите да се овалят добре в мазнината. Ако е необходимо - посолете ги още малко.


Допечете ги в загрята на 200 С фурна докато добият хрупкава коричка. Загрейте соса. Размийте нишестето в малко студена вода и го добавете към врящия сос малко по малко докато се уплътни. Бъркайте непрекъснато.
7. Извадете месото. Оставете го за 10 минути да си почине и го нарежете на филийки. Сервирайте го с печените картофи и вкусния сос.

1 коментар: