неделя, 26 май 2013 г.

Цвете в градинатаПродукти:

500 г брашно
10 г прясна мая
270 мл вода
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
100 г разтопено масло

за намазване:
яйце
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
семена за поръсване

1. Замесете меко тесто от брашното, водата, маята, захарта, солта и 1 с.л от маслото (виж Как се прави тесто с мая). При този вид тестени изделия - с много шарки, за да станат те по-отчетливи, трябва да се предвиди малко по-твърдо тесто. Затова и течността е по-малко от обикновено. Оставете го за около час да втаса.


2. Разделете тестото на 2 части. Първата половина разделете на 3 топки. Покрийте останалата част с кърпа и я оставете на страни.3. Разточете трите топки на кори с големина на чиния. Слепете ги една върху друга, като ги мажете с разтопено масло помежду.4. Ще ви е по-лесно, ако сега преместите кръговете в тава, покрита с хартия за печене. Разрежете ги с остър нож по диаметър на 8 триъгълника, като не прорязвате до края на кръга - оставете около 2 см неразрязан.


5. Направете прорез през средата на всеки триъгълник - отново без да прорязвате краищата.


6. Хванете върха на всеки триъгълник и го обърнете извън кръга, като го прекарате през прореза. Така ще се усуче.
7. Разделете останалото тесто на две. Първата половина разделете на 3 топки. Покрийте останалата част с кърпа и я оставете на страни. Разточете топките на кори с големина на вътрешността на големия кръг. Слепете ги помежду с масло и ги поставете в средата на питката. Нарежете ги като предните и ги усучете по същия начин, като се опитвате листата да дойдат помежду големите.
8. Разделете останалото тесто отново на две. Първата половина разделете на 3 топки. Постъпете като по-горе, като отново гледате така да направите процепите, че листата да дойдат между големите. Така ще получите 3 кръга от листа.
9. Останалото парче тесто разделете на 4. Разточете 4 малки кръгчета. Разделете ги на две, така ще получите 8 половинки.


Подредете ги в редичка, като леко ги застъпвате. Намажете ги с мазнина.


Навийте ги заедно внимателно - ще получите голямо цвете.Сложете го в средата на питката.


10. Оставете питката да втаса. Намажете я с разбитото яйце с малко прясно мляко и олио. Поръсете я със семена по избор.


11. Печете питката в загрята на 200 С фурна докато се зачерви. Пробвайте готовността и с дървена клечка.4 коментара:

 1. Красота! То да го е жал човек да си опита от подобна питка.
  Чудна е, Еми, поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Невероятно красива и не е сложна за направа!
  Еми, поздравления!

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря, момичета! Много сте мили!

  ОтговорИзтриване
 4. То все съм виждала питка цвете,ама като твоята толкова сложно оформена и така перфектно да си запази рисунъка виждам за първи път,мила,умопомрачителна ти е питката,браво!

  ОтговорИзтриване