вторник, 10 януари 2012 г.

Френски ньоки

 
Posted by Picasa


Продукти:
за 4 порции

за ньоките:

1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. брашно
50 г краве масло
сол
2 яйца

за соса:
2 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. течна сметана
сол
черен пипер
150 г кашкавал или други сирена

1. Пригответе парено тесто(виж Как се прави парено тесто). В тенджерка загрейте прясното мляко, маслото и щипка сол. Щом заврат, дръпнете ги от котлона и изсипете брашното наведнъж. Разбъркайте енергично. Постепенно тестото ще стане хомогенно, меко и еластично като пластелин.Върнете тестото на котлона още за минута-две, като продължавате да разбърквате. Готово е когато започне да се получава бяла коричка на дъното на тенджерата. Оставете го да се охлади до стайна температура. Прехвърлете тестото в купа и с миксер, кухненски робот или ако нямате - енергично на ръка, добавете яйцата едно по едно, като разбивате непрекъснато. Оставяйте тестото да поеме едното яйце, преди да добавите следващото.

2. Изсипете тестото в найлонова торбичка или пош. Изрежете крайчето.

 
Posted by Picasa

3. В голяма тенджера загрейте вода до завиране. Подсолете я. С поша шприцовайте ньоки във врялата вода. Може да ги оформяте и с две чаени лъжички.

 
Posted by Picasa

Щом изплуват на повърхността ги извадете с решетъчна лъжица в огнеупорен съд.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

4. За да приготвите соса, в малка тенджерка загрейте маслото. Добавете брашното и го запържете докато започне да се пени. Разбърквайте го непрекъснато за да не покафенее и загори.

 
Posted by Picasa

Дръпнете го от котлона и налейте малко по малко от прясното мляко, като разбърквате непрекъснато за да не се образуват бучки. Добавете и сметаната. Върнете соса на котлона да кипне (виж Как се прави сос бешамел).

 
Posted by Picasa

5. Изсипете в соса настъргания кашкавал и го разбъркайте енергично да се разтопи.

 
Posted by Picasa

Опитайте соса и го подправете със сол и черен пипер.

 
Posted by Picasa

6. Изсипете соса върху ньоките.

 
Posted by Picasa

Запечете ястието в загрята на 200 С фурна, докато се образува хубава коричка.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

1 коментар:

  1. Правила съм ги само готови, твоите изглеждат много апетитно. Сигурна съм, че домашните са много по-вкусни. Снимките са доста красноречиви за вкуса! Благодаря за рецептата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване