събота, 21 януари 2012 г.

21 януари - Св. Mаксим Изповедник. Бабинден.

 
Posted by Picasa

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието. Преп. Максим Изповедник е бил един от най-високообразованите мъже на своето време. Той е блестящ познавач на главните направления на древногръцката философия, от чието идейно наследство учителите на Църквата черпели изразни средства за по-ясното и точно формулиране на християнското богооткровено учение. Дълбоко ерудиран и проникнат от духа на светоотеческото богословие, познаващ отлично богатото идейно съдържание на Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на Църковното предание, св. Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.
Той е пламенен защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството. В своето богословие св. Максим разработва православното учение за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и така става изразител на догматическата истина на Вселенската църква срещу монотелитската ерес. Неговото учение по този важен въпрос залегнало в основата на lероопределението на VI Вселенски събор (681 г. сл. Р. Хр.), свикан по негово внушение.
Това като научил император Констанс II, приемник на Ираклий, оклеветил Максим и поискал да го изпратят в Цариград. Като не успял, заповядал през нощта да го хванат и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и вражда против царя. Нанесли му побой, тъй че земята около се оросила от кръвта му. Отрязали му езика, отсекли му дясната ръка и го влачили по улиците на града. Заточен в Херсон, починал в 622 година.

На този ден имен ден празнуват: Агнеса, Максим, Максимилиан

Народни вярвания : Бабинден. На тоя ден жените стават рано, за да са ранобудни децата им и замесват пресни погачи. А невестите, родили през годината, очакват бабата в своя дом.

Празнува се в чест на бабите - акушерки, за здраве на децата и на бременните жени. На този ден се изпълняват три обреда: къпане на децата, гощавка в дома на бабата и къпане на бабата. Бабата приготвя масло, мед, просо, китка здравец и червена вълна. Рано в празничната сутрин тя посещава всяка къща, в която е бабувала. Там тя изкъпва децата, като започва от най-малкото, а момите и младите булки поръсва против уроки, след което намазва децата с мед и масло. Това мазане се нарича "червяване" и се прави за здраве на децата. Докато върши това, бабата благославя:

"Да си червено като власеца,
Да бръмчиш като пчелица,
Да си сладко като медеца,
Да се въдиш като просото,
Да се гоиш като прасенце!"

Същинският празник започва едва по обяд, когато всички жени, нарамили пъстри бохчи, събрани на групи, с весел смях и песни влизат в дома на бабата. Преди гощавката бабата прекадява трапезата и благославя: „Тая година, които са родили, догодина да повторят, пълните да са изпразнят, правните да са напълнят. Амин!" А жените загребват с длани от целебния дим към себе си, за да заченат идващата година и по-лесно рожба да добият. Бабата разчупва погачата и раздава на всяка къшей, по който гадаят какво дете ще добие - краищник за момче и средица за момиче. Следват много песни, закачки, игри и ритуално къпане на бабата.

А мъжете в този ден благосклонно си траят, защото, дори само да погледат веселбата, рискуват да разгневят жените, а наказанието е пълни гащи с камъни.

източник: http://www.pravoslavieto.com
http://horo.bg
http://www.imen-den.net

2 коментара:

  1. Хубави празници са днес! Поста ти е много интересен! Особено с бабите, не бях запозната за ритуалите! Благодаря ти! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е много интересно да научавам повече за обичаите и светците ни. Затова и пускам тези публикации. Хубав и усмихнат ден ти желая и на теб!

      Изтриване