неделя, 23 септември 2012 г.

Тарта с грозде




Продукти:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за плънката:
500г грозде
500 мл гроздов сок (желателно е да е от бяло грозде)
1 пак. желатин
100 г сладкарска сметана
1/2 ч.ч. захар за карамела (по желание)



1. Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете в хладилника за 15-20 минути.
2. Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта. Добавете маслото и миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите на грахово зърно (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто).
3. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода. Количеството на необходимата вода зависи от състоянието на брашното и времето. Ако е дъждовно, може да поеме и по-малко вода. Съберете трохите на топка тесто.  Не месете тестото, за да не стане жилаво. Приберете го в хладилник за 1 час.


4. Смесете желатина с няколко лъжици студен гроздов сок и го оставете да набъбне.



Сложете съда с желатина на водна баня и малко го загрейте докато се разтопи. Не позволявайте да заври. Изсипете разтворения желатин в останалия гроздов сок и го оставете да стегне малко.



5. Извадете тестото от хладилника и го разточете на тънка кора, като го покриете с найлоново фолио. Така не залепва и се работи по-лесно.



Прехвърлете го във форма за тарта и го оформете. Надупчете го с вилица.



Покрийте го с хартия за печене и някакви зърна за тежест (при мен смес от леща и пшеница, които използвам многократно).



Печете кората в загрята на 180 С фурна за 10-15 минути. Махнете хартията със зърната и я допечете до златисто.




6. Ако желаете, може да карамелизирате 1/2 ч.ч. захар. Изсипете я върху изстиналата кора. Не е задължителна стъпка, но придава много приятен аромат на сладкиша. Оставете я да изстине и наредете отгоре гроздови зърна. В зависимост от това колко е висок борда на кората, може да разрежете зърната на две или да ги оставите цели.




7. Разбийте сметаната. Прехвърлете я в шприц и оформете красив борд в края на тартата.






8. С лъжица внимателно налейте част от леко желирания гроздов сок. Приберете тартата да се стегне в хладилник за 10-15 минути и долейте и останалия сок.



Оставете сладкиша в хладилник поне за 4 часа.



  





 





2 коментара:

  1. Красива,бързо приготвяща се и несъмнено вкусна тарта!
    Лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красива тартата ти,Еми,браво,свежо и съвсем подходящо за сезона!

    ОтговорИзтриване