вторник, 1 май 2012 г.

Шоколадова торта с бадеми за диабетици



Продукти:

за блата:

130 г диабетичен шоколад
2 с.л. ром или кафе
100 г краве масло
3 ч.л. течен подсладител "Huxsol"
3 яйца
1 щипка сол
1/3 ч.ч. бадеми, натрошени или нарязани на едро
няколко капки бадемов екстракт (по желание)
1/2 ч.ч. бадеми, смлени много на ситно (или бадемово брашно)
1 с.л. оризово брашно

За глазурата:
70 г диабетичен  шоколад
1 с.л. ром
50 г краве масло

ягоди (по желание)


1. Включете фурната да загрява на 180 С. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Натрошете бадемовите ядки.
2. Застелете с хартия за печене тортена форма с отделящи се страни.
3. Нарежете шоколада на малки парченца. Разтопете го на водна баня. Добавете кафето или рома. Оставете го да изстине до стайна температура.
4. Разбийте добре маслото с подсладителя. Добавете жълтъците един по един, като не спирате да разбивате. Прибавете и малко по малко от изстиналия шоколад и натрошените бадеми и бадемовия екстракт.(виж Шоколадова торта). Накрая добавете и смлените на прах бадеми и оризовото брашно.





5. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол.
6. Добавете малко от разбитите белтъци в шоколадовата смес и разбъркайте леко с шпатула за да не спаднат. Така тя ще се олекоти.


Тогава изсипете сместа при останалите белтъци. Внимателно разбъркайте с движение отдолу на горе.
7. Излейте сместа в тортената форма и я печете на 180 С за около 15-20 минути.Трябва да остане леко влажна в средата.
Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади напълно. Отделете с нож блата от стените на формата, поставете чиния върху тавичката и внимателно обърнете блата върху нея.
8. Разтопете шоколада за глазурата на водна баня. Разбийте маслото, добавете шоколада и рома, като разбърквате непрекъснато.
9. Намажете изстиналата торта с глазурата. Украсете с пресни ягоди (ако желаете).




2 коментара:

  1. Супер е тортата,доставя наслада и за окото,и за небцето!
    Хубави почивни дни,Еми!

    ОтговорИзтриване