петък, 4 май 2012 г.

Салата "Цезар" с печена пъстърва и варено яйце



Продукти:

1 голяма зелена салатка (или 2 по-малки)

3 филийки стар хляб
1/2 ч.ч. зехтин
3 склидки чесън
1 сурово яйце, прясно (или 3 с.л. майонеза)
5-6 бр. рибки аншоа
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сос Уорчестършир
черен пипер
сол
настъргано сирене "Пармезан"
1 печена пъстърва, обезкостена и накъсана на парчета
2 сварени яйца

Може да видите как се прави салата "Цезар" стъпка по стъпка ето тук.

1. Смачкайте чесъна, сложете го в купичка и го залейте със зехтина. Оставете го така да престои поне 1 час. Може да използвате зехтин, предварително овкусен с чесън и билки.
2. Нарежете филийките хляб на хапки. Сложете ги в тава и ги залейте с 3 с.л. от овкусения зехтин. Посолете ги леко, объркайте ги и ги печете в загрята на 150 С фурна докато се зачервят - за около 15-20 минути. На няколко пъти ги разбърквайте за да се опекат равномерно.
3. Измийте салатките. Отцедете ги добре. Накъсайте ги и ги сложете в купа.
4. Отстранете чесъна от зехтина. Добавете лимоновия сок, черен пипер и нарязаните на ситно рибки аншоа. Може да посолите мъничко, но внимавайте, защото рибката по принцип е доста солена.
5. Сложете яйцето да се вари за по-малко от минута. Трябва да бъде много рохко. Излейте го в купичката при зехтина и го разбъркайте. Ако се притеснявате да консумирате почти сурово яйце, то може да го замените с обикновена майонеза.
6. Подправете салатата със соса. Добавете пъстървата, крутоните и нарязаните на кръгчета варени яйца. Поръсете с настъргано сирене "Пармезан".

3 коментара:

  1. Разкошна е,Еми!Мога само с това да обядвам!
    Много добре ти се получават салатите и все вкусни комбинации!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен това ми беше обяда! Вкусно, лесно и здравословно! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Еми, страхотна салата!
    Тя си е наистина основно ястие!
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване