петък, 24 февруари 2012 г.

Как се правят крутони

 

Продукти:

стар хляб
олио, масло или зехтин
подправки по избор

Крутони може да си приготвите по няколко начина.

Когато ви остане стар хляб, нарежете го на хапки. Ако ще използвате крутоните веднага, може да ги поръсите със зехтин и подправки. Ако няма да ги употребявате в следващите няколко дни - не слагайте, защото бързо се вгранивят. Сложете хапките в тава. Използвайте загрятата от някакво печене фурна. Изключете я и сложете тавата с хапките в нея да се изсушат и леко запекат. Съхранявайте ги на сухо място.

 

Изпечените на сухарчета хапки, може да овкусите непосредствено преди поднасянето. Загрейте малко мазнина в дълбок тиган, добавете хапките и ги запържете леко. Подправете ги със сол и подправки.

 

Ако бързате да поднесете супата, а нямате готови запечени сухарчета, може да си приготвите малко количество на бързо. Нарежете 1-2 филийки хляб на хапки. Загрейте в дълбок тиган 1 с.л. мазнина и запържете крутоните в нея. Температурата на котлона не трябва да е много висока и мазнината да не е силно загрята. Бъркайте често. Хапките трябва да се запекат и изсушат ( да станат хрупкави), а не да изгорят отвън и да останат меки от вътре. Подправете ги със сол и подправки.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар