вторник, 21 февруари 2012 г.

Как се прави крем "Англез"
Продукти:

3 жълтъка
3 с.л. захар
150 мл прясно мляко
1 с.л. масло
ванилия
1 с.л. ром или ликьор(по желание)

1. Загрейте млякото до завиране.
2. Разбийте жълтъците, като прибавяте захарта малко по малко. Бийте, докато сместа увеличи обема си, стане пухкава, побелее (стане бледо жълта на цвят) и започне да образува лентички.

 

3. Започнете да добавяте към яйчената смес капка по капка врялото прясно мляко.


Разбивайте непрекъснато. Яйцата трябва да се затоплят постепенно, иначе ще се пресекат.

 

4. Върнете сместа в тенджерата и я сложете на не много силен котлон.


Продължете да разбърквате, вече с шпатула или дървена лъжица, като обирате добре дъното на съда, за да не загори крема. Той трябва да е горещ, но да не завира, защото ще се пресече. Ако видите, че кремът се сгорещява много, дръпнете го от котлона за кратко, като не спирате да бъркате, и после го върнете пак на огъня.

 

Постепенно ще забележите, че пяната започва да изчезва и кремът се уплътнява.


Кремът е готов, когато покрие гърба на лъжицата с плътен слой.

 

5. Дръпнете го от котлона. Добавете ванилията, маслото и рома по желание). Маслото обогатява вкуса му и пречи при изстиването му да се образува коричка на повърхността.


6. Този сос е в основата на много кремове, сладоледи и десерти. Може да се сервира топъл или изстуден. С него може да залеете пресни или поширани плодове и да получите лек и елегантен завършек на обяд или вечеря.
 

2 коментара:

  1. Много хубаво обяснение за направата на крем англез. Миналата седмица правих английски трайфъл с него, прекрасен крем е. Щом и ти го харесваш, ще ти споделя една хитрина, която научих от позната италианка. Ако случайно крема се пресече, се сваля на пода ( трябва да е с плочки, теракота, фаянс и т.н.)и с тел за разбиване се бърка много бързо. Гледката е малко смешна, но след бъркането, не остава и следа от пресичането. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване