петък, 27 август 2010 г.

Фригласе от пъпеш


Продукти:
1 кг.почистен пъпеш
1 кг. захар
1 л. вода

1. Нарежете пъпеша на малки парченца, дебели 4-5 мм. Накиснете го за 2 часа във варова вода.
2. Извадете пъпеша, измийте го добре и го разпределете върху кърпа за да попие водата.
3. Изсипете захарта в тава за варене на сладко и я залейте с водата. Сварете сироп до като капка, капната в чаша вода остава цяла.
4. Прибавете пъпеша и варете като обирате пяната и разклащате тавата. Разбърквайте само при необходимост. Внимавайте да не загори.
5. Щом сиропът започне да се сгъстява, дръпнете от котлона и оставете сладкото да престои няколко часа. След 5-6 часа варете пак малко и пак го оставете в тавата за няколко часа. Това се повтаря, докато пъпешът не поеме целия сок.
6. Когато е готово се вадят парченцата и редят в чиния да изсъхнат напълно.
7. Прибират се в кутии.

Това е рецепта от началото на ХІХ век от тетрадката на моята прабаба. Посрещали са гостите си с такива бонбони.

 

3 коментара:

  1. Здравей Емилия, скоро попаднах в твоето местенце, където ме изкушиха толкова много неща. Вече направих сусамовите крекери, станаха невероятно вкусни, а сега като видях това изпълнение от пъпеш се зачудих дали ще стане и от дюли, и дали приготвянето им ще е подобно. Ще се радвам ако дадеш съвет, а може би даже са пробвала с други плодове и ще споделиш!
    Благодаря ти предварително и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, мила! Много се зарадвах на твоя коментар! От дюли също ще се получат страхотни захаросани бонбони. Те са много ароматен плод. Но няма нужда да ги киснеш във варова вода. Това се прави само за меки плодове за да се стегнат и да не се разкашкат при варенето. Скоро си купих машина за сушене и правих нещо подобно с ябълки и сливи. Ако искаш изчакай да публикувам рецептата, сега я оформям.
    Поздрави и отново благодаря за проявения интерес!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти за бързия отговор, определено ще пробвам с дюли, а няма да пропусна и рецептата за сушените плодове. И ще се похваля, ако ми се получат де :)))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване