сряда, 10 май 2017 г.

Торта Ябълков цвят



Продукти:

100 г бишкоти

за пошираните ябълки:
500 г ябълки
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
пръчка канела
звездичка анасон
3-4 зърна черен пипер
кората на 1/2 лимон, обелена на лентички
прахче ванилия

за крема:
500 г сирене Маскарпоне
500 г заквасена сметана
100 г мед или на вкус

2 пакетчета желатин
шепа филирани бадеми

1. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на четвъртинки.


Сложете ги в тенджерка, залейте ги с водата и виното, добавете захарта и подправките и ги варете на тих огън докато леко омекнат, но да останат леко хрупкави. Оставете ги да изстинат в течността за да поемат ароматите. (виж Поширани круши)
2. Нарежете бишкотите на малки парченца и ги разпределете на дъното на поднос или тортена форма. Сложете ринга отстрани.


3. Отцедете ябълките и ги нарежете на кубчета. В част от сиропа от поширането на ябълките сложете желатина да набъбне. Разтопете го на водна баня и го добавете към охладения сироп.
4. Разбийте сиренето, сметаната и меда. Ако желаете добавете повече мед. Прибавете 4-5 с.л. от сиропа и нарязаните на кубчета ябълки.


Изсипете сместа върху нарязаните бишкоти.
5. Загладете тортата добре. Залейте отгоре останалия сироп от поширането на ябълките. Приберете тортата в хладилник да стегне за една нощ.
6. Прекарайте острието на остър нож внимателна по стените на ринга за да отделите тортата. Облепете я отстрани с бадемите. Украсете я със свежи ябълкови цветове. Това е много лека и ароматна торта, подходяща за гости на следобедно кафе. Страхотно би се получила и с компот от обелени праскови или ананас.






1 коментар:

  1. Много красива и интересна торта.Великолепно изпълнение .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване