четвъртък, 24 ноември 2011 г.

24 ноември - Св. великомъченица Екатерина

 
Posted by Picasa


Св. великомъченица Екатерина.
Икона от началото на XIII в. от манастира "Св. Екатерина" в Синай.

Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й.

На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

 
Posted by Picasa
Синайския манастир "Св. Екатерина"

Народни вярвания : Празникът на Св. великомъченица Екатерина българите наричат още Катерининден. Хората почитат тази светица заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.
Рано сутринта домакинята омесва тесто, от което откъсва малко и приготвя кравайче. След като го опече, тя го намазва с мед или рачел и го слага над вратата. От останалото тесто омесват пита, която също мажат с мед. Увиват я в бял месал и всеки член на семейството отчупва малък залък с думите: "Да ни е на помощ св.Катерина". После раздават питата на минувачите. Вярва се, че къща, в която е приготвена такава пита, домашните няма да се разболяват от шарка.

На този ден имен ден празнуват:
Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина

 
Posted by Picasa

Св. великомъченица Екатерина.
Икона от манастира "Св. Екатерина" в Синай.


Източник: http://www.pravoslavieto.com
http://horo.bg
http://www.imen-den.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар